Žvýkačky bez cukru

Většina dostupných žvýkaček na našem trhu v České republice obsahuje cukr. Ten je často ve žvýkačkách označován stomatology za zubům škodlivý. Existuje možnost pořizovat žvýkačky bez cukru, ale jak tomu tak bývá, není každá žvýkačka bez cukru zdravější, než běžně dostupná nejlevnější žvýkačka. Je nutné výběru věnovat trochu času a sledovat ingredience ve žvýkačkách (jejich složení). Jednoduše řečeno, ne každá rádoby „zdravá žvýkačka“ je skutečně zdravá. Neměly obsahovat zejména tyto kontroverzní přísady žvýkaček.

Proč žvýkačky bez cukru? | Cukr | Ochrana před zubní erozí | Jaké žvýkačky zvolit? | Xylitol | Proč Xylitol?

Žvýkačky bez cukru

Žvýkačka bez cukru neobsahuje žádný cukr. Cukr je nahrazován pomocí sladidel. Tyto žvýkačky se na rozdíl od těch s cukrem starají o zdraví zubů (dentální hygiena) – snižují výskyt zubních kazů a omezují onemocnění dásní či respirační onemocnění (výskyt zánětu středního ucha).

Proč kupovat žvýkačky bez cukru?

  • Ochrana zubů a dásní
  • Snížení tvorby zubních kazů
  • Omezení onemocnění dásní
  • Zvýšení produkce slin – tj. přirozená obrana úst proti kyselině

Žvýkání žvýkaček bez cukru min. po dobu 20 minut pomáhá chránit zuby a dásně mezi jídly, kdy si nečistíme zuby. Zuby jsou po jídle více ohroženy útokem kyseliny, která je produkována bakteriemi plaku a cukry v našem jídle a pití. Ty pomalu rozpouští sklovinu a vytváří díru nebo dutinu, které způsobují zubní kaz. Žvýkáním žvýkaček bez cukru pomáháme ústům produkovat více slin – což je přirozená obrana úst proti kyselině.

Další podrobnosti, kdy nejlépe žvýkat naleznete zde >

Cukr

Patří mezi rizikové faktory mající vliv na náš organismus. Rádi jíme sladké. Proto se mnoho lidí z nás bez cukru neobejde. Cukr patří mezi sacharidy. WHO (World Health Organisation [1]), světová zdravotní organizace doporučuje maximální denní příjem cukru max. 90 g. Z hlediska výživového je konzumace většího množství cukru riziková. Cukr je obsažen v mnoha nápojích a pokrmech. Proto bychom se měli snažit, samozřejmě ne za každou cenu, množství cukru v našich potravinách omezovat. Nejen u dospělých, ale také u dětí, které nemají žádné zábrany.

Směrnice od Světové organizace pro zdraví (WHO) – příjem cukrů pro dospělé a děti (Sugar intake for adults and children). Globální doporučení o příjmu volných cukrů ke snížení rizika NCD (noncommunicable diseases – nepřenosné nemoci) – u dospělých a dětí, ze zvláštním zaměřením na prevenci a kontrolu nezdravého přibírání na váze a zubního kazu.

Ochrana před zubní erozí

Žvýkačky bez cukru pomáhají proti zubní erozi, která je způsobena kyselinami v jídle a nápojích – jako jsou citrusové plody, ovocné šťávy a šumivé nápoje. Ty požírají sklovinu a odstraňují některé minerály, které sklovinu tvoří. Žvýkání žvýkaček bez cukru pomáhá tvořit více slin a vy tak snížíte zubní erozi. Sliny pak rychleji nahradí minerály. Žvýkání žvýkaček rychle sníží množství kyseliny, která napadá zuby.

Jaké žvýkačky bez cukru zvolit?

Cukr bývá nahrazován sladidly. Ne každé sladidlo je tělu, ústům, zubům a dásním přínosné. Dokonce mohou být některá umělá sladidla více škodlivá (aspartam, acesulfam K), než cukr samotný. Ideální volbou, o které se veřejně ví, že xylitol.

Xylitol žvýkačka namalovaná vodovými barvami na bílém papíře držící dětské ruce na žlutém pozadí, Zdroj: zdravezvykacky.cz
Xylitol žvýkačka – namalovaný obrázek

Xylitol

Xylitol je přírodní sladidlo. Je stejně sladký jako cukr. Obvykle se vyrábí z březové kůry, nachází se také v některých bobulích, ovoci, zelenině a houbách. Nevýhodou xylitolu je to, že jeho výroba patří mezi dražší. Proto jsou zdravé žvýkačky bez cukru s xylitolem nákladnější variantou. Výhodou je to, že jsou zdravé a zubům prospěšné.

Proč je nejlepší volba?

Xylitol je březový cukr, který se řadí mezi alternativní sladidlo vhodné pro příznivce zdravého stravování. Je pro zuby „zdravější volbou“ než cukr. Žvýkání žvýkaček s xylitolem (Xylitol žvýkačky) doporučují stomatologové po jídle jako alternativní čištění zubů v průběhu dne, kdy nemáme čas čistit si zuby zubním kartáčkem s pastou.

Může pomoci snížit výskyt zubního kazu a dokonce samotný kaz zvrátit tím, že pomáhá nahradit minerály v zubní sklovině (potvrzeno studiemi). Pomáhá předcházet ulpívání bakterií plaku na zubech.

Bližší informace o na ferpotravina.cz:

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E967

Zdroje článku

Přejít nahoru