Dentální hygiena

Dentální hygiena vám může pomoci udržet vaše zuby zdravé celý život. Když budete chtít. Můžu vám zde vypsat všechny definice a výhody. Bez vás to ale nepůjde! Dodržte pár postupů a upravte své zvyky. Už nebudete muset řešit kazy. Dentální hygiena je velmi důležitá. Stačí k tomu být otevřený a něco změnit.

Dentální hygienista | Jak na dentální hygienu? | Mezizubní kartáčky | Škrabka na jazyk | Žvýkání zdravých žvýkaček | Čištění zubů aneb čištění dásní

Dentální hygiena

Dentální hygiena – je zvláštní český slovní paskvil, který je na internetu často považován za službu. Možná toto slovní spojení vzniklo pouze pro službu – aby ji udělal reklamu. Dle mého názoru by se ale pod tímto pojmem mělo skrývat něco úplně jiného, než jen dobře placená služba. Dentální hygiena, respektive zubní hygiena by měla být v prvé řadě hlavně osobní dentální hygienou (bez jakékoliv služby). Tím nikterak nesnižuji roli těchto služeb. Myslím si, že pomáhá mnoha lidem uvědomit si, že se zuby sami nevyčistí 🙂 Pokud nejde jen o kšeft.

Dentální hygiena, ať už jako osobní a nebo placená služba, je jednoduše řečeno soubor opatření, které vám pomohou udržet vaše zuby zdravé po celý život. Pokud ji věnujete dostatek prostoru. K tomu stačí dodržet pár základních pravidel. To vám mohu garantovat.

Také se u nás říká ústní hygiena, ale není tak rozšířená. K tomu, abyste udržovali správně svoji dentální nebo ústní hygienu, stačí upravit své zvyky. Nemusíte dělat vše hned v jednom okamžiku a nemusíte být na to sami. Ano, můžete využít služeb dentálního hygienisty nebo zubaře, ale také se do toho můžete pustit sami. Není to nic složitého. Ten, kdo potřebuje poradit a nebo má slabší vůli nebo nějaké zdravotní problémy – tomu doporučuji využít služeb dentálního hygienisty.

Dentální hygienista

Dentální hygienista [1] je zdravotnický pracovník s odbornou způsobilosti k preventivní a edukační péči o pacienty v oblasti ústní hygieny (dentální hygieny). Tzn. že by vám měl pomoci předcházet problémům vašich zubů a dásní (s ústní hygienou). Dentální [2] hygienista není lékař, proto se mu dává také přízvisko „nelékařský zdravotnický pracovník“. tuto způsobilost získá buď 3-letým studiem na vyšší zdravotnické škole a nebo studiem akreditovaného zdravotnického bakalářského studijního oboru. Je to relativně mladý obor, který je zde pár let. Už teď je jasné, že tu na trhu chyběl a že lidem pomáhá, pokud služba funguje dobře v pochopení, jak si čistit zuby, na co si dát pozor před jídlem, po jídle, apod.

Jak na dentální hygienu?

  • 2x denně čištění zubů (večer a ráno)
  • Čistěte ráno zuby před jídlem, večer čistěte po jídle před spaním
  • Na čištění zubů/dásní používejte malý kartáček
  • Večer nevynechávejte nikdy
  • Čistěte si zuby ideálně Bassovou metodou [3] – mám lety odzkoušenou na sobě i na dětech
  • Čistěte si pravidelně mezizubní prostory mezizubními kartáčky (večer, ráno před čištěním zubů)
  • Používejte škrabku na čištění jazyka
  • Žvýkejte zdravé žvýkačky
  • Po každém hlavním jídle si buď vyčistěte zuby mezizubními kartáčky a nebo alespoň žvýkejte zdravé žvýkačky
  • Žvýkejte hned po jídle nebo pití a to po dobu min. 20 minut (další podrobnosti Kdy žvýkat?)
  • Po kávě, cigaretě, čaji, čokoládě, zmrzlině, bonbónu, sladkosti, limonádě nebo po jiných sladkých potravinách či nápojích si vyčistěte zuby/žvýkejte zdravé žvýkačky/vypijte větší množství samotné vody
  • Jezte a pijte sladké s rozumem – množství cukru přímo ovlivňuje kazivost zubů
  • Za perfektní pomůcku považuji mezizubní párátko s dentální nití – používejte také 😉
  • Vyrovnaná strava, ovoce, zelenina, od každého něco. Bez toho to nepůjde.

Pár zajímavostí/doporučení dentální hygiena

Mezizubní kartáčky

Čištění zubů 2x denně je velmi důležité, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že je ještě jedna činnost, která je nesmírně pro vaše zuby důležitá. Používejte mezizubní kartáčky. Tím se postaráte o tzv. Achylovu patu svých zubů. Vyčistíte prostory, ke kterým se kartáčkem vůbec nedostanete. Doporučuji spíše mezizubní kartáčky ve tvaru L, díky kterým se do mezizubním prostor dostanete zvláště do zadním prostor lépe.

Pokud se vám zdá, že je užívání kartáčků moc složité a časově náročné – není to tak. Jakmile vám třeba dentista řekne, které kartáčky máte pro své mezery zakoupit, po pár dnech zjistíte, že jakmile z čištění uděláte rutinu, jedná se jen o pár desítek vteřin. Vaše zuby se vám odvděčí a vy můžete v klidu spát s čistými zuby bez zbytků jídla, drobků v mezizubních prostorách.

Škrabka na jazyk

V ústech máte mnoho bakterií. Většina z nich ulpívá na vašem jazyku. Pravidelným používáním škrabky na jazyk dosáhnete snížení výskytu bakterií až o 80 %. Nejmenší investice, kterou můžete pro své zuby udělat. Za 100 Kč zakoupíte škrabku, kterou můžete používat třeba 5 let. Zabere vám to 10-20 sekund. Dokonalá očista jazyka a ústní dutiny.

Žvýkejte zdravé žvýkačky

Pokud nemáte po jídle, kávě, čaji, zmrzlině, sladkosti, limonádě, grilování, pivě, či po jiných sladkých potravinách či nápojích možnost vyčistit si zuby kartáčkem nebo mezizubními kartáčky, žvýkejte zdravé žvýkačky – s xylitolem, bez rafinovaného cukru, bez syntetických přísad, barviv, apod. Tím, že žvýkáte hned po jídle nebo pití po dobu min. 20 min, zvýšíte tvorbu slin, tím ředíte a neutralizujete kyseliny produkované bakteriemi v plaku na zubech. Tyto kyseliny mohou časem poškodit zubní sklovinu, což může mít za následek zubní kaz. Žvýkáním zdravých žvýkaček snižujete výskyt zubního kazu.

Čištění zubů

Z mého pohledu je čištění zubů zastaralý pojem. Správně byste měli namísto čištění zubů mluvit o čištění dásní nebo ještě přesněji mluvit o čištění prostoru mezi zuby a dásněmi, kde zejména uplývají nečistoty z potravy. To je ten prostor, který je pro zdravé zuby zlomový. Pokud si budete čistit pouze zuby, snadno se vám zkazí. Pokud si ale budete čistit prostor mezi zuby a dásněmi – mohou vám zuby sloužit bez kazů i celý život.

Dle moderních přístupů je totiž mnohem důležitější čistit si dásně, než zuby. Zuby jsou často očištěny přijímáním potravy. To se ale nedá říci o mezizubních prostorech, kam se potravina již nedostane.

Zdroje článku
  • Co znamená „Dentální hygienista“? [1]
  • Význam slova „dentální“ – slovník cizích slov [2]
  • Bassova metoda [3]
Přejít nahoru