Žvýkačky

Žvýkačky jsou malé, ale jen svým rozměrem. Jejich schopnosti je co do velikosti několikrát převyšují svými zdravotními přínosy, které pozitivně ovlivňují lidské fyzično, ale také lidskou psychiku. Možná také proto, severní Evropané již před 9 000 lety žvýkali dehet z březové kůry a na ostatních kontinentech také. Lidé žvýkají od pradávna. Výhody žvýkaček přetrvaly dodnes, ale lidé na ně pomalu pozapomněli. Stejně jako na mnoho věcí z dávným dob, kdy jsme se spoléhali více na svůj instinkt, intuici, pocity, než na vědecká data a vyhledavač google. To se ale postupně změní. Už teď se k přírodě vracíme a bude to podstatně výraznější.

Definice žvýkačky | Fámy o žvýkačkách | Druhy žvýkaček | Zdravé žvýkačky | Výhody žvýkaček

Žvýkačky a jejich historie

Žvýkačky jsou malé kousky syntetické nebo přírodní gumy, které obsahují různé příchutě, tvary, povrchy a náplně. Mají za sebou dlouhou historii okolo 9 000 let, a to hovoříme pouze o tom, co je prokázané. K největšímu rozkvětu u žvýkaček došlo během 19. století, kdy byla vyrobena první komerční žvýkačka [1] a postavena první továrna na žvýkačky na světě. Hlavní kolébkou žvýkaček bylo USA, které vždy určovalo směr, co se týče komerční éry žvýkaček. Žvýkání o sobě probíhalo snad na všech osídlených kontinentech.

Definice žvýkačky

Definicí žvýkaček je mnoho. Pro mne je žvýkačka skutečně sladká pochutina, která dokáže během pár vteřin oslovit ducha i tělo. Každý si vybere svoji oblíbenou příchuť a pokud se nenechal zlanařit pomluvami, žvýká žvýkačku každý od věku malých dětí do staršího věku. Vzhledem k tomu, že se starší generace žvýkačkám vyhýbají, rád uvedu fámy o žvýkačkách, které jsou nelichotivé a zejména nepravdivé.

Fámy o žvýkačkách

1) Žvýkačka vytahuje plomby

O žvýkačce se říká, že vytahuje plomby a ničí zuby. Není tomu tak ani v jednom případě. Pokud váš zubař plomby dobře udělal, nemůže je žvýkačka vytáhnout. Materiál a lepidla jsou podstatně silnější, než tlak žvýkačky. Pokud se náhodou stane, že při žvýkání dojde k vytažení plomby, stejně by k tomu došlo jinou potravou a naopak to může poukázat na to, že plomba nedrží dobře a že je pod ní vzduch.

Pokud dobře zvolíte žvýkačku, bude vaše zuby chránit (dentální hygiena) – stačí nakupovat žvýkačky bez cukru s xylitolem.

2) Polknutí žvýkačky je nebezpečné

Také se straší, že není možné žvýkačku polknout, že je její cesta střevy velmi nebezpečná. Je to další fáma. Nic se vám ani vašim dětem nestane při spolknutí žvýkačky. Žvýkačka bude putovat vašimi střevy a jednoho dne se dostane na světlo světa, a to bez jakékoliv úhony.

3) Žvýkačky jsou toxické

O žvýkačkách se poslední dobou můžete dočíst jako o „toxických“ sladkostech, potravinách. Ano, zde by se dalo trochu souhlasit, protože běžně dostupné žvýkačky obsahují mnoho kontroverzních přísad, které by ve žvýkačkách neměly být. Je ale potřeba k této problematice přihlížet s nadhledem. Stejně jako většina potravin má své horší a lepší varianty na trhu, to samé platí pro žvýkačky. Hanit některé potraviny je snadné, ale poukázat na problém a doporučit řešení je už složitější.

Můžete v supermarketu koupit například ledňáky, které jsou „prošpikované“ éčkama, konzervanty, ale také najdete hned v druhém boxu ledňáky, které mají jen 5 zdravých ingrediencí. Je to na vás, zda chcete žvýkat zdravě a nebo šáhnout po běžně dostupných žvýkačkách. Nelze tedy paušálně říct, že jsou žvýkačky toxické, jak v některých článcích vidím, vždy by mělo být v článku také uvedeno, že jsou i žvýkačky v pořádku, respektive bez éček, bez konzervantů, bez umělých sladidel, barviv, antioxidantů, atd. Každý si může najít tu svoji žvýkačku.

Druhy žvýkaček

Žvýkačky můžeme rozdělit do několik druhů, ale z mého pohledu je v dnešní době základní rozdělení druhů žvýkaček jen jedno. Pokud žvýkáte velmi málo, nemusíte volbu žvýkaček vůbec řešit – je vlastně jedno, co žvýkáte. V malém množství by vám žvýkačky s cukrem, bez cukru, syntetické s „kontroverzními přísadami“ neměli nijak ublížit. Pokud ale žvýkáte rádi a nebo jste zjistili, že přínos žvýkaček je skutečně výrazný, myslím si, že je dobré znát základní rozdělení druhů žvýkaček a pochopit, že máte možnost volby.

Během 2. světové války totiž došlo ke změně složení žvýkaček. Dodávky přírodních materiálů byly nestálé, proto museli výrobci přistoupit ke změnám, které do složení žvýkaček zásadně promluvily. Výrobci vytvořili namísto původního přírodního gumového základu základ syntetický. Nejen, že tím vyřešili nestabilní dovoz přírodních materiálů, ale také „vylepšili“ vlastnosti žvýkaček. To je ale jen půlka pravdy. Sice chuť žvýkačky vydržela déle, ale na druhou stranu, nebyla žvýkačka pro tělo zas tak přínosná, jak původní receptury. To se ale v té době neřešilo vůbec. Naštěstí žijeme nyní v době, kdy se začínáme k přírodě zase navracet. A jaké základní druhy žvýkaček máme?

Druhy žvýkaček (rozdělení)

  • 1) Žvýkačky s cukrem
  • 2) Žvýkačky bez cukru
    • A) syntetická žvýkačka oslazená umělým sladidlem se syntetickým gumovým základem (plast) a dalšími „kontroverzními přísadami“, které ve žvýkačkách nemusí být
    • B) syntetická žvýkačka oslazená 100% přírodním sladidlem Xylitolem se syntetickým gumovým základem (plast) s přírodními přísadami bez „kontroverzních přísad“
    • C) přírodní žvýkačka oslazená 100% přírodním sladidlem Xylitol s přírodním gumovým základem (chicle) s přírodními přísadami
Co z toho vlastně plyne?

A) Výrobci tedy začali vyrábět žvýkačky plné syntetiky. Žvýkačka již neměla přírodní základ, ale syntetický. Stala se vlastně plně umělou. A to přetrvalo dodnes. Pro výrobce to přinášelo takového výhody, že se již nechtěli vracet k původním recepturám. V ústech tedy v dnešní době žvýkáme převážně plast s umělými sladidly, umělými konzervanty, barvivy, antioxidanty. Když žvýkačku vyhodíte na zem, vyhazujete kus plastu na zem. Proto na chodnících a silnicích vidíte kousky žvýkaček, které tam budou ležet i za 10 let a více let. Bylo by vhodné, kdybychom všichni žvýkačky vyhazovaly do koše. Ideálně vložit do nějakého papíru, aby se žvýkačka nepřilepovala na odpadní nádoby.

B) Pro ty, co žvýkají hodně, doporučuji žvýkačky s cukrem omezit a nebo nahradit žvýkačkami bez cukru. A jaké žvýkačky bez cukru zvolit? Za mě je odpověď jasná, najděte zdravé žvýkačky bez „kontroverzních přísad„.

Zdravé žvýkačky bez „kontroverzních přísad“

Pokud chcete žvýkat bez „kontroverzních přísad“, musíte začít hledat a číst složení – podívat se na obal. To jste dosud nedělali. To nevadí, začít můžete i nyní.

Jsou 2 varianty:

Výhody žvýkaček

Na to, jak jsou žvýkačky malé, toho umí skutečně hodně. Možná to bylo vždy také důvodem, proč lidé na všech osídlených kontinentech něco žvýkali a žvýkají doteď. Abych nezabíhal do detailu, uvedu zde malý výčet těch hlavních důvodů žvýkání. Na jejich plné znění se můžete podívat v článku zde – výhody žvýkání. Pro max. využití výhod žvýkaček dodržujte pravidla – kdy žvýkat.

Přejít nahoru