Xylitol je sladidlo, které se nachází v přírodě. Je považován za zdravý cukr, protože neškodí zubům. Proto jej využívají výrobci v dnešní době při výrobě zdravých žvýkaček a bonbonů.
Xylitol
Xylitol je přírodní sladidlo známé také jako dřevný cukr nebo březový cukr. Patří do skupiny cukerných alkoholů (polyalkoholů). Xylitol se v malém množství nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, a proto je považován za přírodní. Lidé ho dokonce produkují v malém množství svým metabolismem (tj. vytváří jej naše tělo samo).
Je běžnou složkou žvýkaček bez cukru, bonbonů, máty, potravin určených pro diabetes a výrobků pro péči o ústní dutinu (ústní hygienu).
Pro maximální využití výhod xylitolu obsaženém ve žvýkačkách bez cukru je nutné dodržovat určitá pravidla – tj. kdy žvýkat. Ideální je žvýkat hned po jídle nebo pití a to po dobu minimálně 20 minut. Žvýkačky by měly být slazeny pouze xylitolem. Proč potřebujete xylitol ve svých žvýkačkách? Ostatní sladidla dle studií nedosahují tak prokazatelných zdraví prospěšných výhod, právě naopak – často mají vedlejší účinky a mohou být i zdraví škodlivé.
Výhody xylitolu
- nekariogenní charakter – snižuje se kyselost prostředí, která je nutná pro vznik zubního kazu
- pravidelné užívání xylitolu způsobuje, že bakterie tvořící dutinu hladovějí a odumírají téměř o 75 % [1]
- inhibuje růst bakterií Streptococcus pneumoniae, která je hlavní příčinou infekcí středního ucha a sinusitidy [2] – může tedy působit jako prevence zánětu středního ucha
- brání vzniku zubního kazu – proto se přidává do žvýkaček, osvěžovačů dechu a zubních past
- má o 40 % méně kalorií než cukr
- může pomoci lidem dosáhnout stabilnější hladiny cukru v krvi [3]
- může být také prospěšný při prevenci a léčbě cukrovky 2. typu [4]
Méně kalorií – dieta
Xylitol má podobnou sladkost jako běžný cukr, jen obsahuje o 40 % méně kalorií.
- Stolní cukr má 4 kalorie/g.
- Xylitol 2,4 kalorie/g.
Může být také považován xylitol za sladidlo vhodné pro hubnutí (diety), protože obsahuje právě zmíněných o 40 % méně kalorií než cukr.
Xylitol lze zpracovat ze stromů, jako je bříza, nebo z rostlinného vlákna zvaného xylan.
Nevýhodou xylitolu je to, že může mít projímavý efekt. Pro psy a především malé plemena, je však xylitol nebezpečný – způsobuje jim hypoglykemii (akutní komplikace diabetu).
Nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi
I když jsou cukrové alkoholy technicky sacharidy, většina z nich nezvyšuje hladinu cukru v krvi, a proto se nepočítají jako čisté sacharidy (proto jsou jako oblíbené sladidlo používány v produktech s nízkým obsahem sacharidů).
Xylitol má velmi nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani inzulínu – proto se na něj nevztahuje žádný ze škodlivých účinků cukru. Glykemický index (GI) xylitolu – měřítko toho, jak rychle potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi – je pouze 7, zatímco běžný cukr je 60-70.
Pro lidi s cukrovkou, prediabetem, obezitou nebo jinými metabolickými problémy je xylitol výbornou alternativou cukru. Studie na zvířatech ukazují působivé přínosy pro metabolické zdraví – zlepšit příznaky cukrovky, snížit břišní tuk a dokonce zabránit přibírání na váze při výkrmové dietě.
Zdraví zubů
Mnoho zubařů doporučuje používat žvýkačky slazené xylitolem jako doplněk ústní (dentální) hygieny. Mají k tomu důvod. Studie[5] prokázaly, že xylitol podporuje zdraví zubů a pomáhá předcházet zubnímu kazu. Jedná se o tzv. xylitol žvýkačky (xylitolové žvýkačky).
Když žvýkáte žvýkačky s xylitolem nebo ji používáte jako sladidlo, škodlivé bakterie ve vašich ústech zemřou hlady.
V jedné studii [6] žvýkačky slazené xylitolem snížily hladiny špatných bakterií o 27-75 %, zatímco hladiny přátelských bakterií zůstaly konstantní.
Studie [7],[8] na zvířatech také naznačují, že xylitol může zvýšit vstřebávání vápníku ve vašem trávicím systému, chránit před osteoporózou a posilovat zuby.
Snížení ušních a kvasinkových infekcí
Vaše ústa, nos a uši jsou vzájemně propojeny. Bakterie, které žijí v ústech, proto mohou způsobit ušní infekce. Ukázalo se, že xylitol může vyhladovět některé z těchto bakterií. Studie6 – ukázala, že u dětí s opakujícími se infekcemi uší každodenním užívání žvýkaček slazených xylitolem snížila míra infekce o 40 %.
Další zdravotní přínosy
Xylitol může zvýšit produkci kolagenu a snížit riziko osteoporózy. Vyživuje také přátelské bakterie ve vašem střevě.
Důležité odkazy:
[9] – Xylitol (E967) – skóre škodlivosti 0
[10] – Studie – Xylitol podporuje zdraví zubů a pomáhá předcházet zubnímu kazu
[11] – Studie – Žvýkačky s xylitolem snížily hladiny špatných bakterií o 27-75 %
[12] a [13] – Studie – zvýšení vstřebávání vápníku v trávicím systému, ochrana před osteoporózou a posílení zubů
[14] – Studie – snížení opakované infekce u dětských uší
Pingback: Složení běžně dostupných žvýkaček | Zdravé žvýkačky
Pingback: Mohou žvýkačky pomoci s trávením | Zdravé žvýkačky
Pingback: Překvapivé výhody žvýkaček pro zdraví ústní dutiny | Zdravé žvýkačky
Pingback: Sugar Free Chewing Gum | healthychewinggum.com
Pingback: What is Chewing Gum Made of | Healt Chewing Gum
Pingback: Může žvýkačka zlepšit koncentraci? | Zdravé žvýkačky
Pingback: Proč potřebujete xylitol ve svých žvýkačkách? | Zdravé žvýkačky