Xylitol

Xylitol je sladidlo, které se nachází v přírodě. Je považován za zdravý cukr, protože neškodí zubům. Proto jej využívají výrobci v dnešní době při výrobě zdravých žvýkaček a bonbonů.

Xylitol

Xylitol je přírodní sladidlo známé také jako dřevný cukr nebo březový cukr. Patří do skupiny cukerných alkoholů (polyalkoholů). Xylitol se v malém množství nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, a proto je považován za přírodní. Lidé ho dokonce produkují v malém množství svým metabolismem (tj. vytváří jej naše tělo samo).

Je běžnou složkou žvýkaček bez cukru, bonbonů, máty, potravin určených pro diabetes a výrobků pro péči o ústní dutinu (ústní hygienu).

Pro maximální využití výhod xylitolu obsaženém ve žvýkačkách bez cukru je nutné dodržovat určitá pravidla – tj. kdy žvýkat. Ideální je žvýkat hned po jídle nebo pití a to po dobu minimálně 20 minut. Žvýkačky by měly být slazeny pouze xylitolem. Ostatní sladidla dle studií nedosahují tak prokazatelných zdraví prospěšných výhod.

Výhody xylitolu

  • nekariogenní charakter – snižuje se kyselost prostředí, která je nutná pro vznik zubního kazu
  • pravidelné užívání xylitolu způsobuje, že bakterie tvořící dutinu hladovějí a odumírají téměř o 75 % [1]
  • inhibuje růst bakterií Streptococcus pneumoniae, která je hlavní příčinou infekcí středního ucha a sinusitidy [2] – může tedy působit jako prevence zánětu středního ucha
  • brání vzniku zubního kazu – proto se přidává do žvýkaček, osvěžovačů dechu a zubních past
  • o 40 % méně kalorií než cukr
  • může pomoci lidem dosáhnout stabilnější hladiny cukru v krvi [3]
  • může být také prospěšný při prevenci a léčbě cukrovky 2. typu [4]

Méně kalorií – dieta

Xylitol má podobnou sladkost jako běžný cukr, jen obsahuje o 40 % méně kalorií.

  • Stolní cukr má 4 kalorie/g.
  • Xylitol 2,4 kalorie/g.

Může být také považován xylitol za sladidlo vhodné pro hubnutí (diety), protože obsahuje právě zmíněných o 40 % méně kalorií než cukr.

Xylitol lze zpracovat ze stromů, jako je bříza, nebo z rostlinného vlákna zvaného xylan.

Nevýhodou xylitolu je to, že může mít projímavý efekt. Pro psy a především malé plemena, je však xylitol nebezpečný – způsobuje jim hypoglykemii (akutní komplikace diabetu).

Nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi

I když jsou cukrové alkoholy technicky sacharidy, většina z nich nezvyšuje hladinu cukru v krvi, a proto se nepočítají jako čisté sacharidy (proto jsou jako oblíbené sladidlo používány v produktech s nízkým obsahem sacharidů).

Xylitol má velmi nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani inzulínu – proto se na něj nevztahuje žádný ze škodlivých účinků cukru. Glykemický index (GI) xylitolu – měřítko toho, jak rychle potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi – je pouze 7, zatímco běžný cukr je 60-70.

Pro lidi s cukrovkou, prediabetem, obezitou nebo jinými metabolickými problémy je xylitol výbornou alternativou cukru. Studie na zvířatech ukazují působivé přínosy pro metabolické zdraví – zlepšit příznaky cukrovky, snížit břišní tuk a dokonce zabránit přibírání na váze při výkrmové dietě.

Zdraví zubů

Mnoho zubařů doporučuje používat žvýkačky slazené xylitolem jako doplněk ústní (dentální) hygieny. Mají k tomu důvod. Studie[5] prokázaly, že xylitol podporuje zdraví zubů a pomáhá předcházet zubnímu kazu. Jedná se o tzv. xylitol žvýkačky (xylitolové žvýkačky).

Když žvýkáte žvýkačky s xylitolem nebo ji používáte jako sladidlo, škodlivé bakterie ve vašich ústech zemřou hlady.

V jedné studii [6] žvýkačky slazené xylitolem snížily hladiny špatných bakterií o 27-75 %, zatímco hladiny přátelských bakterií zůstaly konstantní.

Studie [7],[8] na zvířatech také naznačují, že xylitol může zvýšit vstřebávání vápníku ve vašem trávicím systému, chránit před osteoporózou a posilovat zuby.

Snížení ušních a kvasinkových infekcí

Vaše ústa, nos a uši jsou vzájemně propojeny. Bakterie, které žijí v ústech, proto mohou způsobit ušní infekce. Ukázalo se, že xylitol může vyhladovět některé z těchto bakterií. Studie6 – ukázala, že u dětí s opakujícími se infekcemi uší každodenním užívání žvýkaček slazených xylitolem snížila míra infekce o 40 %.

Další zdravotní přínosy

Xylitol může zvýšit produkci kolagenu a snížit riziko osteoporózy. Vyživuje také přátelské bakterie ve vašem střevě.

Důležité odkazy:

[9] – Xylitol (E967) – skóre škodlivosti 0
[10] – Studie – Xylitol podporuje zdraví zubů a pomáhá předcházet zubnímu kazu
[11] – Studie – Žvýkačky s xylitolem snížily hladiny špatných bakterií o 27-75 %
[12] a [13] – Studie – zvýšení vstřebávání vápníku v trávicím systému, ochrana před osteoporózou a posílení zubů

[14] – Studie – snížení opakované infekce u dětských uší

Zdroje článku

Přejít nahoru