Xylitol je sladidlo, které se nachází v přírodě. Je považován za zdravý cukr, protože neškodí zubům. Proto jej využívají výrobci v dnešní době při výrobě zdravých žvýkaček a bonbonů.
Xylitol
Xylitol je sladidlo známé také jako dřevný cukr nebo březový cukr. Patří do skupiny alkoholických cukrů. Xylitol se v malém množství nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, a proto je považován za přírodní. Lidé ho dokonce produkují v malém množství svým metabolismem (tj. vytváří jej naše tělo samo).
Je běžnou složkou žvýkaček bez cukru, bonbonů, máty, potravin určených pro diabetes a výrobků pro péči o ústní dutinu.
Méně kalorií – dieta
Xylitol má podobnou sladkost jako běžný cukr, jen obsahuje o 40 % méně kalorií.
- Stolní cukr má 4 kalorie/g.
- Xylitol 2,4 kalorie/g.
Může být také považován xylitol za sladidlo vhodné pro hubnutí, protože obsahuje právě zmíněných o 40 % méně kalorií než cukr.
Xylitol lze zpracovat ze stromů, jako je bříza, nebo z rostlinného vlákna zvaného xylan.
Nevýhodou xylitolu je to, že může mít projímavý efekt. Pro psy a především malé plemena, je však xylitol nebezpečný – způsobuje jim hypoglykemii (akutní komplikace diabetu).
Nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi
I když jsou cukrové alkoholy technicky sacharidy, většina z nich nezvyšuje hladinu cukru v krvi, a proto se nepočítají jako čisté sacharidy (proto jsou jako oblíbené sladidlo používány v produktech s nízkým obsahem sacharidů).
Xylitol má velmi nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani inzulínu – proto se na něj nevztahuje žádný ze škodlivých účinků cukru. Glykemický index (GI) xylitolu – měřítko toho, jak rychle potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi – je pouze 7, zatímco běžný cukr je 60-70.
Pro lidi s cukrovkou, prediabetem, obezitou nebo jinými metabolickými problémy je xylitol výbornou alternativou cukru. Studie na zvířatech ukazují působivé přínosy pro metabolické zdraví – zlepšit příznaky cukrovky, snížit břišní tuk a dokonce zabránit přibírání na váze při výkrmové dietě.
Zdraví zubů
Mnoho zubařů doporučuje používat žvýkačky slazené xylitolem. Mají k tomu důvod. Studie2 prokázaly, že xylitol podporuje zdraví zubů a pomáhá předcházet zubnímu kazu.
Když žvýkáte žvýkačky s xylitolem nebo ji používáte jako sladidlo, škodlivé bakterie ve vašich ústech zemřou hlady.
V jedné studii3 žvýkačky slazené xylitolem snížily hladiny špatných bakterií o 27-75 %, zatímco hladiny přátelských bakterií zůstaly konstantní.
Studie4,5 na zvířatech také naznačují, že xylitol může zvýšit vstřebávání vápníku ve vašem trávicím systému, chránit před osteoporózou a posilovat zuby.
Snížení ušních a kvasinkových infekcí
Vaše ústa, nos a uši jsou vzájemně propojeny. Bakterie, které žijí v ústech, proto mohou způsobit ušní infekce. Ukázalo se, že xylitol může vyhladovět některé z těchto bakterií. Studie6 – ukázala, že u dětí s opakujícími se infekcemi uší každodenním užívání žvýkaček slazených xylitolem snížila míra infekce o 40 %.
Další zdravotní přínosy
Xylitol může zvýšit produkci kolagenu a snížit riziko osteoporózy. Vyživuje také přátelské bakterie ve vašem střevě.
Důležité odkazy
1 – Xylitol (E967) – skóre škodlivosti 0
2 – Studie – Xylitol podporuje zdraví zubů a pomáhá předcházet zubnímu kazu
3 – Studie – Žvýkačky s xylitolem snížily hladiny špatných bakterií o 27-75 %
4 a 5 – Studie – zvýšení vstřebávání vápníku v trávicím systému, ochrana před osteoporózou a posílení zubů
6 – Studie – snížení opakované infekce u dětských uší
Zdroje:
- https://www.healthline.com/nutrition/xylitol-101
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Xylitol
- https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E967
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Zdravé žvýkačky
Zdravé žvýkačky pro každého
Pingback: Co je zdravá žvýkačka? | zdravezvykacky.cz
Pingback: Z čeho se vyrábí žvýkačka | Zdravé žvýkačky
Pingback: Mají lepší žvýkačky v Rakousku? | Zdravé žvýkačky
Pingback: Žvýkačky bez cukru | Zdravé žvýkačky
Pingback: Co je to žvýkačka | Zdravá žvýkačka
Pingback: 7 pravidel pro zdravé zuby | Zdravé žvýkačky
Pingback: Xylitol žvýkačky | Zdravé žvýkačky
Pingback: Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení