Ingredience ve žvýkačkách

Recepty na žvýkačky se u různých značek liší, ale základní ingredience ve žvýkačkách jsou podobné. Jsem zastáncem toho, že je dobré, složení potravin před zakoupením zkontrolovat – a to včetně žvýkaček. Ne každá žvýkačka je zdravá – tělu prospěšná. Věnujte tomu chvilku a rozhodněte se jaké žvýkačky budete kupovat sobě, své rodině nebo svým dětem.

Guma/gumový základ | Elastomery | Přírodní základ | Syntetická základ | Pryskyřice | Plnidla | Konzervační látky | Změkčovadla | Sladidla | Příchutě

Ingredience ve žvýkačkách

Guma/gumový základ

Nestravitelný gumový základ je používaný k tomu, aby žvýkačka získala žvýkací kvalitu, tzn. aby se dala žvýkat.

Gumový základ je nevýživný, nestravitelný, ve vodě nerozpustný žvýkací systém používaný k přepravě sladidel a příchutí a jakýchkoliv dalších látek ve žvýkačkách. Poskytuje všechny základní texturní a žvýkací vlastnosti žvýkaček. Skutečné složení gumového základu je obvykle tajemstvím výrobců žvýkaček.

Chemikálie vstupující do gumového základu jsou seskupeny do následujících kategorií:

Elastomery (přírodní/syntetické)

Poskytují pružnost nebo odraz a mohou to být přírodní latexy nebo syntetické kaučuky. Dnešní elastomery jsou z 99 % syntetické.

Přírodní elastomery

Staré gumové základy byly založeny buď na přírodních elastomerech jako jsou latexy, rostlinné gumy jako chicle, smrková guma a mastixová guma nebo alternativně na voscích (např. parafín, včelí vosk).

Syntetické elastomery

Do 2. světové války se používal přírodní gumový základ (přírodní elastomer) – chicle. Pak se přešlo na stabilnější chemiky vyráběný umělý gumový základ (syntetický elastomer), který nahradil chicle. Je to směsice ochucených a slazených syntetických plastů, kaučuků a vosků, které jsou snadněji dostupné. Ano, žvýkačka je tedy z velké části plastová.

Syntetické koagulované nebo koncentrované latexy jsou:

  • polymery butadien-styren,
  • vinylacetát,
  • polyethylen,
  • parafín a
  • ropné vosky

Výše uvedené jsou nejčastěji používané gumové báze na trhu. Syntetické elastomery jsou polymery odvozené z ropy, které jsou navrženy tak, aby maximalizovaly elasticitu a začlenily do své chemické matrice další složky gumové báze, stejně jako příchutě a sladidla. Poskytují pružnost nebo odraz.

Pryskyřice (plastifikační materiály)

Přidává se ke zpevnění žvýkaček a jejich udržení pohromadě. Je součástí gumy/gumového základu. Je hlavní žvýkací částí. Jsou to často estery stromových pryskyřic a kalafuny.

Změkčovadla

Používají se k udržení vlhkosti a zabránění tvrdnutí. Mohou zahrnovat vosky jako je parafín nebo rostlinné oleje.

Plnidla

Používá se k vytvoření textury gumy (uhličitan vápenatý nebo mastek – přirozeně se vyskytující měkký minerál (skládá se z křemíku, hořčíku, kyslíku a vodíku)).

Konzervační látky (antioxidační)

Přidávají se za účelem prodloužení trvanlivosti. Nejoblíbenější volbou jsou organické sloučeniny zvané butylovaný hydroxytoluen (BHT) a butylhydroxyanisol (BHA). BHT funguje tak, že zachycuje volné radikály (které kazí potraviny) a odstraňuje je. BHA a BHT nejsou odborníky považovány za vhodné přísady do žvýkaček – jsou označovány jako „nevhodné pro děti„.

Sladidla

Mezi oblíbená sladidla patří třtinový cukr, řepný cukr a kukuřičný sirup. Žvýkačky bez cukru používají cukerné alkoholy – jako je xylitol, umělá sladila – jako je aspartam nebo acesulfam K.

Aspartam je od 07/2023 Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) považován za látku potenciálně karcinogenní. Také by neměla být obsažena ve žvýkačkách, které pravidelně konzumují děti i dospělí. Acesulfam K je velmi sporný a je spíše odbornou veřejností označován za škodlivý. Dle webových stránek ferpotravina.cz má skóre škodlivosti 4 z 5, tzn. že patří mezi ty více nebezpečné látky.

Příchutě

Přidávají se přírodní nebo syntetické příchutě, aby guma získala požadovanou chuť.

Nejčastěji se vyskytují příchutě:

  • peppermint
  • spearmint
  • skořicová (cinnamon)
  • wintergreen
  • fresh fruit
  • lékořice (lekorice)
  • pomeranč (orange)
  • bubble gum – růžová nasládlá (někdy vhodná i na tvorbu bublin)
  • meloun

Většina výrobců žvýkaček udržuje receptury v přísné tajnosti. Všechny přísady používané při zpracování žvýkaček musí být uvedeny a musí dosahovat potravinářské kvality, aby bylo možné žvýkačky konzumovat.

Všeobecně známo, žvýkačky jsou považovány za bezpečné. Některé druhy žvýkaček ale obsahují látky, na které byste si měli dát pozor – kterým byste se měli vyvarovat.

Kontroverzní ingredience ve žvýkačkách

Doporučujeme si dát pozor na kontroverzní přísady, o kterých jsme již psali v článku Kontroverzní přísady (ingredience). O tom, že tyto přísady jsou obsaženy ve většině běžně dostupných žvýkačkách se moc neví.

Na trhu jsou dostupné i zdravé žvýkačky bez chemie nebo 100% přírodní

Mnoho webových stránek označuje žvýkačky pouze za „toxické“ potraviny. To není objektivní přístup k věci. Je nutné uvést, že na trhu v České republice, v Evropě, ale i po světě jsou dostupné žvýkačky, ve kterých je obsažena zdravotně nežádoucí chemie, ale také jsou dostupné zdravé žvýkačky bez chemie nebo ryze přírodní (100%). Existují tedy varianty, které nelze označovat za toxické potraviny. Když budete chtít žvýkat zdravě, cestu si můžete najít. Je to jen na vás.

Zdroje článku

Přejít nahoru