Kontroverzní přísady žvýkaček

Jsou všechny ingredience žvýkaček zdraví bezpečné? Ano, všeobecně se dá říci, že žvýkačky jsou považovány za bezpečné. Avšak některé druhy žvýkaček obsahují malé množství kontroverzních přísad. Naštěstí je množství těchto zdraví škodlivých přísad žvýkaček „v normě“. To znamená, že by neměly způsobovat škodu na zdraví. Dle mého názoru je lepší se těmto žvýkačkám vyhnout a vybrat si ty, které tyto kontroverzní přísady žvýkaček neobsahují. To už je ale na každém z vás.

Kontroverzní přísady žvýkaček | Umělá sladidla | Aspartam (E951) | Kyselina karmínová – karmín (E120)| Brilantní modř FCF (E133) | Acesulfam K (E950) | Oxid titaničitý (E151) | Sorbitol (E420) | BHA (E320) a BHT (E321) | Závěr | Otočte žvýkačky

Když žvýkat, tak samozřejmě doporučuji raději žvýkačky bez cukru. Je nutné ale mít na paměti, že žvýkačky bez cukru často obsahují umělá sladidla – jako je aspartam, acesulfam K nebo sukralózu, které jsou spojeny se špatným zdravím střev, cukrovkou 2. typu, kardiovaskulárním onemocněním a obezitou.

Mohou také obsahovat cukerné alkoholy, jako je sorbitol, o kterém je známo, že způsobuje křeče, plynatost, nadýmání a průjem, zvláště pokud se konzumuje v množství přesahujícím 5-20 gramů denně. To obvykle činí 4-16 kousků žvýkaček denně, v závislosti na značce žvýkačky bez cukru.

Kontroverzní přísady žvýkaček

Umělá sladidla

1) Aspartam (skóre škodlivosti 5)

Aspartam je umělé sladilo, které se běžně vyskytuje v potravinách bez cukru. Je vysoce kontroverzní a tvrdí se, že způsobuje řadu stavů, od bolestí hlavy přes obezitu až po rakovinu. Studie na zvířatech naznačují, že aspartam je chemický karcinogen u hlodavců a že prenatální expozice aspartamu zvyšuje riziko rakoviny u potomků hlodavců. Možné spojení mezi aspartamem a obezitou je však třeba dále studovat. Podle FDA (Food and Drug Administration – Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA) není konzumace množství aspartamu, která jsou v doporučeném denním příjmu, považována za škodlivou. Lidé, kteří mají vzácný dědičný stav známý jako fenylketonurie, by však měli omezit spotřebu fenylalaninu, který je součástí aspartamu.

Je důležité doplnit to, že dne 14.7.2023 Světová zdravotní organizace (WHO) uvedla, že s odvoláním na „omezeného důkazy“ pro karcinogenitu u lidí IARC poprvé klasifikovala: aspartam je potenciálně karcinogenní pro člověka. Aspartam byl tedy poprvé zařazen v klasifikaci do skupiny B, což ozančuje aspartam jako potenciálně karcinogenní látky pro lidi.

Studie 1 (FDA)
Studie 2 (FDA)
1 – Aspartam (E951) – skóre škodlivosti 5

2) Acesulfam K (skóre 4)

Jedná se o umělé sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je 200x sladší než cukr. Nevstřebává se v lidském těle, je vylučován močí. Organizace FDA oznámila, že 4 studie na zvířatech neukázaly žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by se látka mohla označit za toxickou. Jiné studie uvádějí zvýšení výskyt nádorů u krys krmených acesulfamem.

2 – Acesulfam K (E950) – skóre škodlivosti 4

3) Sorbitol (skóre 3)

Náhradní umělé vyráběné sladidlo využívané v potravinách zejména pro diabetiky. Často se používá při výrobě žvýkaček. Nahrazuje klasický cukr, aby nezpůsoboval vznik zubního kazu. Je to pravděpodobně bezpečná látka. Není však příliš vhodný pro malé děti nebo ve větších dávkách – může způsobovat průjmová onemocnění, střevní potíže, nadýmání nebo plynatost. nesmí se přidávat do dětské výživy v ČR.

4 – Sorbitol (E420) – skóre škodlivosti 3

Ostatní kontroverzní přísady

Kyselina karmínová (skóre 5)

Kyselina karmínová, také známá jako karmín (košelina). Často také některými výrobci uváděný jako barvivo karmín (karmíny). Je přírodní červené barvivo – při reakci se zásadou však zmodrá. Využívá se jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, nápojů, žvýkaček, atd.

Karmín je derivát antrachinonu. Antrachinonová barviva jsou považována za potencionální karcinogeny. U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košelina označována i za příčinu dětské hyperaktivity. Může způsobit anafylaxi (náhle vzniklý a život ohrožující stav), astma, kopřivku a sennou rýmu. Označuje se jako „nevhodné pro děti“ a za alergen.

Toto barvivo obsahuje mimo jiné i naše české Pedro (4A) – to je škoda 🙁

4B – Kyselina karmínová (E120) – skóre škodlivosti 5

Brilantní modř FCF (skóre 5)

Brilantní modř FCF je jasně modré syntetické barvivo. Používá se k barvení limonád, sladkostí, zmrzliny, cukrovinek, zubních past a žvýkaček. Vyrábí se synteticky z uhelného dehtu. Pro jiné využití než v potravinách je barvivo zcela neškodné. Studie prováděné na krysách zjistily výskyt zhoubných nádorů v místě vpichu nebo po požití. Byly zaznamenány i negativní vlivy na pacientech – pokles krevního tlaku, vznik metabolické acidózy nebo smrt. Může způsobit astma, alergické reakce nebo kopřivku.

4C – Brilantní modř FCB (E133) – skóre škodlivosti 5

Oxid titaničitý (skóre 4)

Oxid titaničitý je běžná potravinářská přísada používaná k bělení výrobků a dodává jim hladkou texturu. Některé starší studie na zvířatech spojovaly velmi vysoké dávky oxidu titaničitého s poškozením nervového systému a orgánů u potkanů. Zánět, oxidační střes a rakovina byly také pozorovány ve studiích, které léčily krysy oxidem titaničitým. Výzkum zatím neurčil množství, které by mohlo být škodlivé pro lidi. V současné době je množství a typ oxidu titaničitého, kterému jsou lidé vystaveni v potravinách, obecně považováno za bezpečné.

3 – Oxid titaničitý (E171) – skóre škodlivosti 4

BHA a BHT (skóre 3) – hormonální disruptory a karcinogeny

BHT (Butylhydroxytoluen) je antioxidant, který se přidává do mnoha zpracovávaných potravin jako konzervační látka. Zabraňuje jídlu, aby se nekazilo tím, že zabraňuje žluknutí tuků. Použití je kontroverzní, protože některé studie na zvířatech naznačují, že vysoké dávky mohou způsobit rakovinu. Výsledky jsou smíšené, jiné studie efekt nezjistily. FDA a EFSA (European Food Safety Authority – Evropský úřad pro bezpečnost potravin) považují BHT za obecně bezpečný v nízkých dávkách kolem 0,25 mg na kg. Většina lidí konzumuje mnohem méně, než je tato doporučená úroveň.

Studie 1 (EFSA)
Studie 2 (EFSA)
5 – Butylhydroxytoluen (E321) – skóre škodlivosti 3

BHA (Butylhydroxyanisol) je antioxidant, který se přidává do potravin jako konzervační látka pro prodloužení trvanlivosti pro lidskou spotřebu. Studie jej spojují s lidským karcinogenem. Tzn., že může vystavit člověka benigním a maligním nádorům. Jiné studie odhalily tuto chemikálii jako endokrinní disruptor a spolupracovníka nedostatečnému rozvoji reprodukčního systému (změny hormonů štítné žlázy, změny testosterony, váhy pohlavních orgánů, pohlavní zrání). Narušuje hormony a vyvolává dysfunkce.

Na základě dostatečných důkazů karcinogenity ze studií na pokusných zvířatech se důvodně předpokládá, že BHA je lidský karcinogen. [8]

BHA je v Japonsku a v americké Kalifornii veden na seznamu karcinogenů, podezření na karcinogennost panuje i u BHT. BHA pro jeho hormonální účinky zařadil Mezinárodní sekretariát pro chemické látky na tzv. SIN List, což je seznam chemikálií, které by měly být ve spotřebním zboží urychleně nahrazeny.

6 – Butylhydroxanisol (E320) – skóre škodlivosti 3

Další kontroverzní přísady vyskytující se i ve žvýkačkách

7 – Červeň Allura AC (E129) – skóre škodlivosti 4

Závěr (kontroverzní přísady žvýkaček)

Žvýkačky nejsou spojovány z žádnými vážnými zdravotními účinky, ale přísady přidávané do některých typů žvýkaček jsou kontroverzní.

Z mého pohledu byste se výše uvedeným ingrediencím měli vyhnout. Alespoň ti, kterým na zdraví záleží. Asi bych to neřešil v případě, když si dáte 10 žvýkaček za rok. Pokud máte vy nebo vaše děti žvýkačky rádi, prohlédněte si složení žvýkaček, které si pořizujete a pokud tyto nebezpečné přísady obsahují – vyhněte se jim.

Udělejte si trochu času a přečtěte si něco o dostupnosti zdravých žvýkaček, které neobsahují aspartam, acesulfam K, sorbitol, BHT, BHA a oxid titaničitý. Najděte si žvýkačky bez těchto potenciálně škodlivých látek. Vím, zdravé žvýkačky nejsou tak snadno dostupné, ale můžete si koupit větší množství a máte vyřešeno na půl roku 😉 Když vhodně vyberete, nejen, že žvýkačky budou zdravé, ale také se vám budou starat o vaše zuby (o dentální hygienu – ústní hygienu), snížíte výskyt kazů, množství škodlivých kyselin na zubech, uklidní vás, zlepší náladu a možná u toho i trochu zhubnete 🙂

Více se můžete dozvědět také v článku – výhody žvýkání. Zaměřte se více na žvýkačky bez cukru – ty jsou studiemi považovány za kvalitnější variantu žvýkaček.

Otočte žvýkačky!

Doporučuji podívat se na složení žvýkaček. Věnujte tomu chvilku, budete překvapeni. Většina žvýkaček, které se dnes prodávají, obsahují kontroverzní přísady žvýkaček, které jsem uvedl výše. Vy si ale můžete vybrat zdravé žvýkačky tyto látky neobsahující. Ano, zaplatíte trochu více, možná žvýkačky nevydrží tak dlouho, ale nebudou vaše zdraví ohrožovat. Mají také své výhody – mají skutečnou přírodní chuť, starají se přirozeně o vaše zuby, nezatěžují přírodu, atd.

Zdroje článku

1 názor na “Kontroverzní přísady žvýkaček”

  1. Pingback: Benefits of Chewing | HealthChewingGum.com

Diskuze

Přejít nahoru