Složení běžně dostupných žvýkaček

Podívejte se souhrnně na složení běžně dostupných žvýkaček na českém trhu. Poznejte své žvýkačky z blízka. Otočte obaly a prozřete. Budete překvapeni. Zdraví máme jen jedno – chraňte si jej. Možná změníte své zvyky při nakupování, možná ne. To je na každém z nás.

Složení běžně dostupných žvýkaček

Vybral jsem nejčastěji se vyskytující složení žvýkačky v téměř všech supermarketech na českém trhu. Červeně jsem zvýraznil „kontroverzní přísady žvýkaček, které sice nejsou u nás zakázány, ale je doporučeno je nekonzumovat. Často je uvedeno, že tyto ingredience by neměly užívat děti ani těhotné či kojící ženy.

Fotografie obalu žvýkačky s ingrediencemi v pozadí pohled na regál se zbožím v obchodě | Fotograf/Autor: Jiří Samuel, článek: Ingredience ve žvýkačkách, pro web: zdravezvykacky.cz,

Běžně dostupná žvýkačka

Sladidla sorbitol, xylitol, aspartam, manitol, acesulfam K, žvýkačková báze, zahušťovadlo arabská guma, aroma, zvlhčující látka glycerol, emulgátor sójový lecitin, lešticí látka karnaubský vosk, antioxidant BHA, Barvivo E171 – oxid titaničitý, karmín (E120), brilantní modř FCF (E133).

Změna nákupního zvyku

Takto vypadá složení běžně dostupné žvýkačky v našich obchodech.

U ilustrativní žvýkačky nejsou barviva, ale pro zajímavost jsem vám přidal ty, která se u běžně dostupných žvýkaček objevují v ingrediencí. Doporučuji si na ně dát pozor a spíše se jim vyhýbat (1 žvýkačka většinou neobsahuje více barev).

Zamyslete se nad tím, zda chcete žvýkačky, které obsahují tyto „kontroverzní přísady“. Možná je na čase změnit své nákupní zvyky a vybrat si raději zdravé žvýkačky. To je na každém z vás 😉

Zdroje článku

VÍCE O ŽVÝKAČKÁCH

Zjistěte více o kontroverzních přísadách

Diskuze

Přejít nahoru