Aspartam je potenciálně karcinogenní

Světová zdravotní organizace (WHO) nedávno uvedla (14.7.2023), že s odvoláním na „omezené důkazy“ pro karcinogenitu u lidí IARC poprvé klasifikovala: aspartam je karcinogenní pro člověka (potenciálně). Aspartam byl tak poprvé zařazen v klasifikaci do skupiny „Group 2B“, což označuje aspartam jako potenciálně karcinogenní látku pro lidi (possibly carcinogenic to humans). Znovu byl potvrzen JECFA přijatelný denní příjem aspartamu ve množství 40 mg/kg tělesné hmotnosti. Je samozřejmě na každém z nás udělat si z toho nějaké závěry. Jen pro Vaši informaci – běžně dostupné žvýkačky v supermarketech a obchodech obsahují z 99 % umělé sladidlo aspartam, který je dlouhodobě považován za zdraví škodlivou látku. Lidé o tom neví. A z toho důvodu o tom píšeme, abyste se to dozvěděli a mohli si na to udělat svůj názor.

Aspartam je karcinogenní

Aspartam (E951) je jedno z nejznámějších umělých náhradních sladidel. Patří mezi potravinářská aditiva (přídatné látky) a je výrobci potravin hojně používán. To ale neznamená, že je dobré jej konzumovat. Když to velmi zjednoduším – aspartam je „na hraně“ a patří do skupiny kontroverzní přísady žvýkaček/potravin. A jen to, že je málo důkazů, že aspartam způsobuje rakovinu, mě neuklidňuje. Již léta se spekuluje, že je karcinogenní. Toto umělé sladidlo je označováno nejvyšší mírou škodlivosti a jako nevhodné pro děti. Je naprosto běžné, že je aspartam obsažen ve žvýkačkách, sypkých nápojích, v čaji, jogurtech, dezertech, pudincích, snídaňových cereáliích, v majonézách, v nakládané zelenině a ovoci a v dalších potravinách.

Výsledky šetření 2023 – je nebo není aspartam karcinogenní?

Výsledky šetření z roku 2023 [1], dle Dr. Francesco Branda, ředitele odboru výživy a bezpečnosti potravin WHO [2], jsou taková, že byly popsány potenciální účinky aspartamu, které je třeba prozkoumat více a lepšími studiemi.

Tyto 2 orgány IARC [3] a JECFA [4] provedly nezávislé, ale vzájemně se doplňující přezkumy, aby posoudily potenciální karcinogenní nebezpečí a další zdravotní rizika spojená s konzumací aspartamu. Bylo to poprvé, co IARC hodnotila aspartam a potřetí pro JECFA. IARC klasifikovala aspartam jako potenciálně karcinogenní pro člověka (do skupiny 2B) [5]na základě omezených důkazů o rakovině u lidí (konkrétně u hepatocelulárního karcinomu, což je typ rakoviny jater). Existují také omezené důkazy pro rakovinu u pokusných zvířat.

Dopady nové klasifikace aspartamu mohou být dalekosáhlé

O aspartamu [6] tedy můžeme říci, že jej světová zdravotnická organizace označila za potenciálně rakovinotvornou látku. To může mít pro potravinářský průmysl dalekosáhlé dopady. Umělé sladidlo aspartam se používá ke slazení žvýkaček či sycených limonád, včetně Coca-Coly light. Umělé sladidlo je 200krát sladší než rafinovaný cukr (běžný cukr). Má velmi široké využití v potravinářství, ale i ve výrobě léků. Výrobci sladidel práci IARC kritizují, že by jejich prohlášení mohlo být, stejně jako tomu bylo několikrát v minulosti, matoucí.

Co si myslet o článku na ČTK „ICBA: Aspartam je bezpečný, potvrzují WHO a FAO“ | Pozor – je nutné použít selský rozum

Je velmi těžké důvěřovat výrokům [7], které vydává ICBA (organizace International Council of Beverages Associations – Mezinárodní rada asociací pro nápoje). Tato organizace je mezinárodní nevládní organizací založena v roce 1995, která zastupuje zájmy celosvětového průmyslu nealkoholických nápojů. Členy jsou národní a regionální nápojové asociace a mezinárodní výrobci nápojů, kteří působí ve více než 200 zemích a oblastech a vyrábějí, distribuují a prodávají různé perlivé a neperlivé nealkoholické nápoje, včetně limonád, sportovních nápojů, energetický nápojů, balených vod, ochucených a/nebo obohacených vod, hotových čajů a káv, 100% ovocných nebo zeleninových šťáv, nektarů a džusů a nápojů na bázi mléka.

Když jste si právě přečetli celý výčet toho, co ICBA zaštiťuje, tak doufám, že je z toho patrné, že tato organizace přeci nebude říkat, že je aspartam problém. ICBA je tu pro firmy, které vyrábí nápoje, pro jejich rostoucí obraty. Proto vznikla. Je to jejím cílem, podporovat své zájmy. Tento článek, který vyšel na ČTK je informativní o tom, co si z výroků WHO, FAO, JECFA a IARC tato organizace ICBA vzala. Je to lehce pokroucený náhled na věc. Všimněte si pasáže, kdy ČTK cituje výkonnou ředitelku ICBA – tzn. že to není názor WHO, FAO, JECFA, IARC, ale názor ICBA. Budu nyní citovat z článku na ČTK, z čehož je jasně patrné, co je v článku obsaženo – Výkonná ředitelka ICBA Kate Loatmanová závěry WHO a FAO přivítala slovy:“ Nebo tato věta „V souvislosti se stanoviskem Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (Agency for Research on Cancer, IARC), které bylo poprvé zveřejněno 29. června, paní Loatmanová dodala:“. Musíme se naučit číst mezi řádky. Dnešní doba je plná lží a překrucování faktů. Marketingové a lobbistické praktiky jsou více viditelné. A vy s tím musíte počítat a na informace tak i nahlížet. ČTK o to, co se kde řeklo jen informuje, nepřekrucuje, ale i na stránkách českých novin musíme přemýšlet.

Co si z toho vzít | Doporučení

Je to na každém z nás. Je mezi námi mnoho lidí, kteří ví, že kouření není zdravé a přesto kouří. Mnoho z nás také ví, že velké množství alkoholu ubližuje našemu zdraví, přesto dál hodně pije. Také existuje skupina lidí, do kterých patříme my, kterým na našem zdraví a na zdraví našich blízkých záleží. Pokud víme, že je některá látka zdraví škodlivá, vyhýbáme se jí a nebo alespoň se snažíme omezit její konzumaci na minimum. Není nutné se 100% vyhýbat všemu, co by mohlo potenciálně škodit zdraví. A z toho plyne naše doporučení.

Pokud hodně žvýkáte a chcete využívat naplno výhod žvýkání, podívejte se po zdravější variantě žvýkačky bez aspartamu.

Pokud si dáte žvýkačku 1x za měsíc, asi to nemusíte vůbec řešit. Záleží na Vás.

Zdroje

Napsali o aspartamu na aktuální téma „aspartam je karcinogenní“

2 názory na “Aspartam je potenciálně karcinogenní”

  1. Pingback: Kontroverzní přísady žvýkaček | Zdravé žvýkačky

  2. Pingback: Co se stane, když omylem spolknete žvýkačku? | Zdravé žvýkačky

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru