Mají děti žvýkat? | Jak ovlivňuje žvýkačka zdraví úst dětí?

Objevuje se často otázka rodičů: „Je správné, aby moje dítě žvýkalo žvýkačku?“ Maminky a tatínkové, rozhodně neříkejte hned žvýkačce ne! Nejprve se se se žvýkačkami a jejich účinky seznamte. Budete mile překvapeni.

Mají děti žvýkat?

Rodiče se oprávněně obávají situací, že se jejich dítě snadno dostane ke žvýkačce. Děti vždy budou dětmi, proto je důležité, aby rodiče učinili správná rozhodnutí pro své děti. Pokud se vaše dítě chystá žvýkat žvýkačku, můžeme vám pomoc s jejich výběrem, abyste o jejich zuby, dásně, či trávicí systém nemuseli mít strach.

Dětem někdo žvýkačku dá nebo si ji samo koupí v obchodech prakticky na každém rohu za pár Korun. Nejčastěji se děti dostanou běžně dostupným žvýkačkám – a to by mohl být problém. Tyto žvýkačky mohou dětem způsobit problémy s dásněmi, potažmo jejich zuby i s trávicím systémem. Žvýkačky, které obsahují cukr, nebo kontroverzní přísady jako je aspartam, oxid titaničitý, acesulfam K, různá umělá barviva, by děti neměly mít v potravině potažmo ve žvýkačkách vůbec. To jednoduše znamená, že když koupíte zdravé žvýkačky, přímo tím ovlivníte přínos žvýkání pro Vaše děti nebo pro Vás.

Kojenci, batolata a jejich dásně

Malé děti do věku 5 let nejsou úplně schopné pohlídat si správné návyky. Vhodné čištění zubů, nepolykat pastu, po vyžvýkání chutě nespolknout žvýkačku, atp. Co se žvýkačkou, která už nemá chuť – spolknout ji 🙂 My ale víme, že když se to stane, nic se neděje. Jen chvíli potrvá, až se žvýkačka dostane z oběhu. Takže z toho rodiče nemusíte mít strach. Ale proč to pokoušet a dětem žvýkačku do 5 let dávat.

Doporučuje se dávat žvýkačku dětem až ve věku 5 let, kdy už je dítě schopno pochopit, k čemu žvýkačka slouží a jak se jí zbavit, když už má dožvýkáno. Bohatě postačí to dítěti několikrát ukázat na sobě a být jim vzorem. Vždy po dožvýkání dítěti vysvětlit, že se žvýkačka hází do koše. Pak pomalu pod dohledem dítěti žvýkačku dát na žvýkání a po chvíli připomínat a vysvětlovat: „Až bude žvýkačka bez chuti, nepolykej ji, není to bonbón. Vyhoď ji do koše – tam žvýkačka patří.“ Děti jsou velmi učenlivé, více než jejich rodiče. Maximálně se stane, že ji 2x spolknou. To ale není nic hrozného. Zkušenost je nepřenosná. Dítě se z toho poučí a přestane ji polykat.

Můžete mít také velmi šikovné děti, které zvládnout žvýkat již dříve, aniž by žvýkačky polykaly. Můžete to zkusit – nic na tom není. Pak mohou samozřejmě děti žvýkat i dříve. To rozhodnutí je na každém z Vás.

Možné problémy

Když kdokoliv z nás pravidelně žvýká žvýkačky může se objevit několik zubních a celkových zdravotních problémů:

  • zubní kaz kvůli obsahu cukru ve žvýkačkách (samozřejmě i zubní kaz mléčných zubů)
  • nadměrná plynatost
  • problémy trávicího traktu – průjem nebo bolest břich
  • problémy s čelistmi z opakovaných žvýkacích pohybů

Řešení – doporučení

Děti mají žvýkačky rády. Není potřeba jim je odepírat. Možné problémy, které jsou uvedené výše jsou často způsobené používáním běžně dostupných žvýkaček. Pokud chcete svému dítěti dopřát žvýkačku, dejte mu žvýkačky, které jsou šetrné k jeho zubům, dásním i trávícímu traktu.

Žvýkačky bez cukru s xylitolem

Dopřejte svým dětem žvýkačky bez cukru nejlépe slazené xylitolem. Tyto žvýkačky dokonce snižují výskyt zubního kazu u dětí i dospělých. A jak je to možné? Jednoduše. Žvýkačky bez cukru s xylitolem zvyšují produkci toku slin a neutralizují kyseliny způsobující zubní kaz.

Pokud žvýkačky obsahují pouze sladidlo Xylitol, snižují růst určitých druhů bakterií, o kterých je známo, že způsobují kazy. Xylitol také znesnadňuje ulpívání bakterií na vašich zubech – snižují tedy množství plaku na zubech.

Zdravé návyky pro zdravý úsměv

Malé děti jsou vystaveny vyššímu riziku, že se jim v ústech usadí špatné bakterie a „sežerou“ zubní sklovinu. Použití Xylitolu může zabránit kolonizaci bakterií způsobujících dutiny a pomoci předcházet budoucím zubním problémům u dětí (problémy s dásněmi).

Žvýkačky mohou pomáhat předcházet zubním kazům u starších dětí nebo dospělých, ale nenahrazují dentální hygienu – jsou pouze jejím doplňkem. Čistěte zuby 2x denně min. po dobu 2 min a využijte také možnosti čistit si mezizubní prostory mezizubními kartáčky. V ideálním případě používejte také škrabku na jazyk. Touto kombinací výrazně snížíte výskyt zubního kazu.

Je to také o zdravé výživě, jako je syrové ovoce a zelenina, ořechy a sýr. To se pozitivně odrazí nejen na zdravém úsměvu vašich dětí, ale také na celkovém zdraví.

Pomáhejte také dětem čistit zuby min. do věku 11 let. Děti do 11 let nejsou schopné samostatně a pravidelně konat některé úkony, které bychom si představovali, že jsou samozřejmostí. Do tohoto věku je nutné, aby rodiče při těchto aktivitách byli jakýmsi průvodcem. Do věku 8 let dítěte je ideální, abyste po jejich čištění zuby čistili ještě jednou Vy. Do 11 let pak jen hlídejte, zda k čištění dochází a občas vysvětlete čištění znovu a znovu. Buďte trpěliví. Pro děti tato aktivita není tak důležitá, ale když si budete aspoň ráno čistit zuby s nimi, ukážete jim ten správný vzor a jak je čištění zubů důležité.

Klinické studie prokázaly, že když po každém jídle a pití budete Vy a nebo Vaše děti žvýkat žvýkačky bez cukru s xylitolem po dobu nejméně 20 minut, můžete snížit výskyt zubního kazu. Kdy žvýkat žvýkačku je velmi důležité.

Zdroje článku

  • https://welovebrightsmiles.com/
  • https://smileexplorers.com/
  • https://southburypediatricdentist.com/
  • https://childrensdentistryofnaples.com/
  • https://www.colgate.com/en-us/oral-health/kids-oral-care/is-bubble-gum-good-or-bad-for-childrens-teeth
Přejít nahoru