Co se stane, když omylem spolknete žvýkačku?

Už jste se někdy zamýšleli nad tím, co se stane, pokud omylem polknete žvýkačku? Nebojte se. Když polknete žvýkačku omylem, může to znít znepokojivě. Ale na rozdíl od běžného mýtu, že zůstává ve vašem žaludku po celé roky, obvykle projde vaším trávicím systémem, aniž by způsobovala jakékoliv škody. [1]

| Žvýkačka a její cesta v těle | Jak je žvýkačka trávena? | Polykání žvýkačky – dobré nebo špatné pro dítě | Závěr | Odkazy článku |

Žvýkačka a její cesta v těle

Žvýkačka je měkká, pryžovitá látka určená ke žvýkání, ale ne k polykání. Když žvýkáte žvýkačku, sliny rozkládají její chuť a změkčují ji, což činí žvýkání příjemným. Když je však polknuta, cesta žvýkačky vaším tělem se mění. Základní gumová báze žvýkačky, důležitá složka, která dává žvýkačce její pružnost, nemůže být rozložena trávicími šťávami žaludku stejně jako běžná potrava.

Přesto vaše tělo nezastavuje svou činnost. Polykání žvýkačky projde vaším trávicím systémem a nakonec se vyloučí výkaly. Občasné polykání nezpůsobuje problémy, ale není doporučeno, aby se z toho stal zvyk. Takže si ji raději nechte v ústech, než abyste ji spolkli.

Zjistěme, zda nějaké složky žvýkačky mohou být škodlivé, pokud by měl někdo vytvořen špatný zlozvyk a pravidelně žvýkačku polykal.

Jsou ve žvýkačce nějaké škodlivé složky?

Zajímá vás, z čeho je vaše žvýkačka (z čeho se žvýkačka vyrábí), kterou denně žvýkáte, složena? Obvykle zahrnuje kombinaci následujících složek: 

  • základní gumová báze žvýkačky
  • sladidla
  • aromatické látky a občas
  • měkčící nebo konzervační látky.

Tyto složky nejsou škodlivé, ale mohou vzniknout určité obavy z důvodu základní gumové báze žvýkačky, která obsahuje syntetické polymery, vosky a elastomery, které nejsou trávicím systémem snadno rozloženy.

Žvýkačka často obsahuje práškový nebo tvrdý povlak polyolů. Evropské studie naznačují, že byste se měli vyhýbat žvýkačkám kvůli jejich obvyklému obsahu umělých příchutí, sladidel jako je aspartam a konzervačních látek jako je BHT. [2] I když tyto složky jsou považovány za bezpečné pro konzumaci, jejich nezbytnost může změnit chování žvýkačky při polykání, což může přinášet problémy, pokud se polykání žvýkačky stane častým zvykem.

Je dobré vědět, že žvýkání žvýkačky má také zdravotní přínos, protože žvýkání žvýkačky má výhody pro trávení.

Může se žvýkačka zaseknout v žaludku?

Může žvýkání žvýkačky způsobit ucpání žaludku, pokud ji polknete? I když je to zábavná pochoutka nebo rychlé řešení proti špatnému dechu? Polknutá žvýkačka obvykle prochází trávicím systémem, aniž by byla úplně rozložena. Na rozdíl od přesvědčení, že zůstává v žaludku po celé roky, žvýkačka obvykle tělo opouští do několika dnech. 

Takže, co se stane, když omylem spolknete žvýkačku? Je to sice málo pravděpodobné u zkušeného uživatele žvýkaček, ale je nutné si tuto otázku položit.

Shromáždění žvýkačky: Bezoár

I když je to zjevné, hlavním důvodem pro konzumaci žvýkačky je osvěžení dechu. Na druhé straně polknutí velkého množství žvýkačky může vytvořit shluk, známý jako bezoár (lékařský termín pro sbírku materiálu, jako je žvýkačka), což může občas vést k ucpání. Bezoáry mohou vést ke snížené chuti k jídlu, nevolnosti, zvracení, úbytku hmotnosti a pocitu sytosti i po konzumaci malého množství jídla. [3]

Avšak tyto situace jsou mimořádně vzácné. Ve většině případů průchod žvýkačkou trávicím traktem nezpůsobuje žádné významné problémy. Pro jistotu doporučujeme, abyste ve chvíli, kdy žvýkačka ztratí svou chuť a radost, vyhodili žvýkačku do koše místo polykání.

Jak je žvýkačka trávena?

Očekávat, že se žvýkačka bude trávit ve vašem těle, není nic žádoucího. Je to hlavně proto, že žvýkačka nemůže opustit žaludek stejným způsobem jako ostatní potraviny. Když však spolknete malý kousek žvýkačky z 99 % projde žvýkačka bezpečně vaším tělem tímto způsobem:

  1. Po polykání žvýkačka putuje jícenem do tenkého střeva.
  2. Vaše tenké střevo absorbuje funkční části, jako jsou cukry a živiny.
  3. Části žvýkačky, které nemohou být rozloženy, putují z tenkého střeva do tlustého střeva.
  4. Nyní, když máte stolici, žvýkačka opouští vaše tělo konečníkem.

Obvykle žvýkačka projde vaším systémem zcela do týdne. Ale je to dobré pro dítě, aby spolklo žvýkačku?

Je polykání žvýkačky dobré nebo špatné pro dítě?

Děti mají vyšší pravděpodobnost než dospělí, že se budou potýkat s problémy způsobenými polykáním žvýkačky. Pokud dítě spolkne příliš mnoho žvýkaček, zejména pokud již trpí zácpou, existuje riziko ucpání v jejich střevech. 

Je přijatelné, aby děti jedly žvýkačku?

Žvýkačka v mírném množství je obecně přijatelná i pro děti, ale je zásadní zajistit, aby jich nespolykaly více. Zejména v mladém věku je nutné předcházet jakýmkoli zdravotním rizikům.

Co ale pro dítě rozhodně není dobré jsou žvýkačky s chemií (zdravé žvýkačky) – zejména s látkou zvanou aspartam. Aspartam byla v červenci 2023 zařazena WHO (mezinárodní zdravotní organizací) mezi látky potenciálně karcinogenní. Žvýkačkám s cukrem a s aspartamem byste se měli vyhnout. Pokud chcete pro své dítě to nejlepší, vyberte žvýkačky bez umělých sladidel, umělých konzervantů, bez umělých příchutí, barviv, atd. Tyto žvýkačky jsou většinou původního složení, jak se ještě vyráběli poctivěji před 2. světovou válkou.

Pokud nakupujete žvýkačky pro své děti – vždy doporučujeme zvolit žvýkačky bez cukru a s xylitolem (pouze), které se postarají o zoubky vašich dětí a sníží tak riziko výskytu zubních kazů. Volte varianty bez cukru pro podporu zdraví ústní dutiny!

Závěr

Polykání žvýkačky je obecně neškodné z 99,99 %, protože se hladce pohybuje trávicím systémem.

Pokud však cítíte neobvyklé zduření, nepohodlí nebo překvapivé bolesti po polknutí žvýkačky, vyhledejte pomoc lékaře.

Odkazy článku

[1] Pokud polykáte žvýkačku, nakonec se dostane ven ze žaludku asi po 40 dnech – https://health.clevelandclinic.org/what-happens-when-you-swallow-gum

[2] Evropská studie hovoří o umělých sladidlech přítomných v žvýkačce – https://www.self.com/story/want-avoid-bad-ingredients-chewing-gum

[3] Žvýkačka se nezasekne ve vašem žaludku – https://www.mayoclinic.org/digestive-system/expert-answers/faq-20058446

Diskuze

Přejít nahoru