Proč potřebujete xylitol ve svých žvýkačkách?

Odborníci na zdravotní péči často doporučují lidem žvýkat žvýkačky s xylitolem. Víte, proč potřebujete xylitol ve svých žvýkačkách? Pojďte to zjisti na následujících řádcích. Xylitol se ukázal jako skvělá náhrada cukru. Je to nízkokalorické sladidlo [1]. Je extrahován z ovoce a zeleniny. Použití xylitolu v žvýkačkách a produktech pro dentální hygienu, jako jsou zubní pasty a ústní vody, roste a farmaceutické společnosti k tomu mají mnoho důvodu – toto sladidlo je nejlepší variantou, kterou známe. Tento článek vám představí výhody xylitolu ve vaší žvýkačce a přínosy, které vám může přinést.

| 7 důvodů, proč potřebujete xylitol ve své žvýkačce | Zdroje xylitolu | Závěr slova | Reference |

7 důvodů, proč potřebujete xylitol ve své žvýkačce

Prevence zubního kazu

Xylitol je skvělá náhrada syntetických sladidel v běžných žvýkačkách, které přispívají k zubnímu kazu. Běžné žvýkačky obsahují 6-uhlíkové cukry, zatímco xylitol má 5-uhlíkový cukr. Bakterie přítomné v ústní dutině nemohou fermentovat 5-uhlíkové cukry. 

Použitím xylitolu lze zabránit růstu bakterií. To zase zabraňuje tvorbě plaku, hlavní příčiny zubního kazu.

Likviduje ústní bakterie

Kromě toho je xylitol účinný zabiják bakterií, jako jsou Streptococcus mutans a Streptococcus Sanguis. Ty jsou hlavně odpovědné za tvorbu plaku. Při konzumaci Xylitolu ve žvýkačkách dochází ke zlepšení vaši ústní hygieny.

Prevence přibývání na váze

Běžné žvýkačky obsahují cukry jako sacharóza nebo glukóza. Ty obvykle mají vysoký obsah kalorií. Naopak, žvýkačky obsahující xylitol obsahují méně kalorií a mají nízký glykemický index. Může vám zabránit nadměrnému přibývání na váze a náhlým výkyvům hladiny glukózy v krvi. Nezpůsobuje náhlé zvýšení hladiny glukózy v krvi, a proto je bezpečnou volbou, pokud máte cukrovku. 

Protizánětlivé účinky

Kromě toho, že je xylitol nízkokalorické sladidlo, je také protizánětlivé činidlo [2]. Může zabíjet některé nežádoucí ústní bakterie. Může pomoci léčit nebo předcházet určitým zánětlivým stavům ústní dutiny. Angular cheilitis, která postihuje koutky úst, může být prevenována žvýkačkami s xylitolem. Proto je xylitol nezbytnou součástí vašich žvýkaček.

Na fotografii v popředí na žlutém papírku po levé straně slovo Sugar a červeně anglicky nesouhlas NO s červeným křížkem a po pravé straně slovo Xylitol s zeleným souhlasným anglickým textem YES a zelenou fajifkou uprostřed na talířku hromádka cukru a v pozadí zdravé žvýkačky s xylitolem od značek Gud Gum, Xylichew a honest gum | Pro článek: Proč potřebujete xylitol ve svých žvýkačkách | Pro web: zdravezvykacky.cz | Autor a grafické úpravy: Jiří Samuel
Vyber si správně žvýkačky – bez rafinovaného cukru – slazeny jen Xylitolem – stejně jako všechny žvýkačky v našem portfoliu (garantujeme naše složení)

Uklidňuje xerostomii

Žvýkačky obsahující xylitol pomáhají zvýšit aktivitu slinných žláz. Produkuje se více slin, což vám přináší více výhod. Sliny jsou přirozenou ústní vodou, tvořenou vašim tělem – proto mají řadu přirozených zdravotních výhod, jako je posilování zubů, snižování kyselosti ústní dutiny a tvorba potravy.

Sliny předcházejí příznakům xerostomie nebo suchých úst [3]. Usnadňuje vám polykání a snižuje bolest při polykání. Sliny obsahují vápník a fosfor, s kyselinovým uhličitanovým systémem, který vytváří alkalické prostředí. Toto alkalické prostředí není příznivé pro růst bakterií v ústní dutině. 

Pohodlná ústní hygiena

Žvýkačky s xylitolem jsou nejjednodušší způsob, jak pečovat o své ústní zdraví. Většina lidí považuje za obtížné čistit si zuby po každém jídle nebo používat ústní vody. Pokud v ústech zůstávají potravinové částice, může se na povrchu zubů tvořit plak. To způsobuje postupnou ztrátu minerálů ze zubní skloviny a dentinu. 

Můžete si tento malý výrobek uchovat v kapse a žvýkat ho po konzumaci něčeho sladkého. Pokud máte žvýkačku s xylitolem, nemusíte si dělat starosti s čištěním zubů po každém jídle. Navíc žvýkačky mohou pomoci udržet pH ústní dutiny po konzumaci kyselých nápojů, jako je čaj, káva a limonáda. Káva způsobuje pokles pH, který lze obnovit žvýkáním žvýkačky obsahující xylitol.

Remineralizace skloviny

Kromě prevence zubního kazu, žvýkačky s xylitolem obsahují fluorid. Fluorid je nezbytný minerál pro ústní zdraví. Fluorid pomáhá obnovit demineralizaci zubů tím, že vytváří komplexní sloučeninu fluorapatit. Fluorapatit je odolný vůči zubnímu kazu a ukládá se v zubní sklovině. Pomáhá zmírnit jámy a trhliny v zubech.

Snížení infekcí uší

Další úžasný přínos žvýkání xylitolových žvýkaček pro děti je snížení rizika ušních infekcí, jak dokazuje výzkum [4]. Ať už xylitol přijímáte ve formě žvýkačky, sirupu nebo pastilek, minimalizuje riziko ušních infekcí. Žvýkání xylitolových žvýkaček však nebude lékem na ušní infekce, může být pouze preventivním opatřením

To je důvod, proč potřebujete xylitol ve své žvýkačce

Nejen, že potřeb ujete xylitol ve své žvýkačce, ale také potřebujete toto sladidlo bez kombinace s jiným syntetickým sladidlem. Xylitol by měl být přidáván čistý. Proto byste měli také být informováni o procentu xylitolu obsaženého ve žvýkačce. Teď se podívejme, odkud pochází tento přírodní sladidlo xylitol.

Zdroje xylitolu

Xylitol může být získáván ze dvou hlavních zdrojů. Může být extrahován z ovoce jako jsou bobule, nebo může být syntetizován chemicky. V průmyslu se k výrobě xylitolu používá xylose. Tento xylitol se používá v ústních produktech jako žvýkačky, v pekařském průmyslu a při výrobě čokolády.

Zdroje xylitolu můžete také najít ve stromech, ovsu a kukuřičných slupkách. Dalším zdrojem xylitolu je hydrogenace xylanu. Xylan je vláknina, která pochází z buněčných stěn rostlinných buněk. Takže xylitol je přirozeně se vyskytující látka, která osladí vaši žvýkačku bez negativních dopadů.

Závěr

Žvýkačky s xylitolem mohou být pro vás zlomové pro zlepšení vaší ústní hygieny. Nabízí řadu zdravotních přínosů a jsou skvělou náhradou běžných žvýkaček obsahujících cukr. To neznamená, že přestanete čistit zuby a budete každý den používat pouze žvýkačky s xylitolem. Musíte se dobře starat o svou dentální hygienu a používat žvýkačky s xylitolem jako součást svých ústních hygienických návyků. 

Reference

[1] Nadměrná konzumace cukrů má negativní dopad na zdraví – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8057368/

[2] Protizánětlivá činidla blokují určité látky v těle, které způsobují zánět – https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/anti-inflammatory-agent 

[3] Xerostomie je spojena se zvýšeným výskytem zubního kazu – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912296/

[4] Xylitol může snížit přilnavost Streptococcus pneumonia a Haemophilus influenza – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8485974/ 

Diskuze

Přejít nahoru