Mohou žvýkačky pomoci s trávením

Ve světě neustálého spěchu často přehlížíme jednoduché radosti, které mohou mít skutečný vliv na naše životy. Žvýkačky poskytují pohodlí bez ohrožení zdraví, zejména pokud jsou bez cukru. Pojďme diskutovat o skutečných přínosech zdravých žvýkaček a o tom, jak mohou žvýkačky pomoci s trávením.

| Trávení a žvýkačky | Obecné složky žvýkaček | Zdravá žvýkačka | Co když polknete žvýkačku? | Závěr | Zdroje článku |

Trávení a žvýkačky

Žvýkačka je dlouho spojována s osvěžením dechu a spokojeností, ale nedávné studie naznačují, že žvýkačka může také pomoci při trávení. Trávení je v našem těle zásadní proces, který rozkládá potravu, kterou konzumujeme a extrahuje živiny pro správné fungování. Všichni usilujeme o lepší trávení a existuje několik způsobů, jak dobré trávení podporovat, například:

  • jíst vyváženou stravu
  • dostatečně pít
  • pravidelně cvičit
  • jíst zdravě

Žvýkačka nejen pomáhá s trávením, ale má i další výhody. Podívejte se na: Překvapivé výhody žvýkačky.

Víte, že žvýkačka může pomoci s trávením?

Zjistěme, jak žvýkačka pomáhá s trávením a trávicími problémy. 

Stimulace produkce slin

Jedním z běžných způsobů, jak žvýkačka pomáhá při trávení, je stimulace produkce slin [1]. Když jíme jídlo, slina pomáhá zvlhčit a rozložit částice potravy, čímž se usnadňuje polykání a trávení. Slina také obsahuje esenciální enzymy, které tráví sacharidy ve vašem jídle.

Jelikož žvýkačka aktivuje slinné žlázy, dochází k zvýšené produkci slin a efektivnějšímu procesu trávení. 

Zvyšování uvolňování trávicích šťáv 

Mimo produkci slin se výzkumy také zmiňují o tom, že žvýkačky pomáhají stimulovat uvolňování trávicích šťáv, jako je žaludeční kyselina. Tyto látky pomáhají dalšímu rozkladu potravy, zejména bílkovin, v žaludku. Zvýšením jejich uvolňování může žvýkačka potenciálně zlepšit celkové trávení.   

Prevence pálení žáhy

Jednou z dalších výhod žvýkačky je schopnost prevence pálení žáhy. Nejprve se pojďme podívat, co pálení žáhy je. Pálení žáhy nastává, když žaludeční kyselina proudí zpět do jícnu, úzkého kanálu, který přivádí jídlo z úst do žaludku. Tento reflux způsobuje nepohodlí a pálení na středu hrudi (hrudního koše).

Žvýkačka může stimulovat produkci slin, která působí jako přirozený neutralizátor kyseliny v žaludku [2]. To také podporuje zdravější trávicí systém.

Snížení nadýmání a plynatosti

Žvýkačka také může snížit nadýmání a plynatosti, což jsou běžné problémy s trávením, které mnoho lidí zažívá. Aktivita žvýkání může stimulovat svaly v trávicím traktu, podporující pohyb a zabránění hromadění plynu [3].

Obecné složky žvýkaček

Některé z obecných složek žvýkaček jsou následující:

  • Základ: Elastomery, pryskyřice a vosky.
  • Sladidla: Umělé – sorbitol, mannitol nebo aspartam a Přírodní: xylitol, erythritol.
  • Aromatické látky: Umělé nebo přírodní příchutě.
  • Měkčidla: Glykol a rostlinný olej.
  • Barviva: Potravinářská barviva pro vizuální atraktivitu.

Avšak při nákupu žvýkaček si musíte uvědomit, že zdravé žvýkačky nejsou stejné jako běžně dostupné žvýkačky. Hlavní rozdíl ve složkách spočívá ve druhu sladidla, které se v nich používá: xylitol, aspartam, sorbitol nebo mannitol. Zatímco xylitol může mít pozitivní zdravotní účinky, aspartam je klasifikován jako „potenciálně karcinogenní látka pro člověka“ [4]. Sorbitol a mannitol, často používané v kombinaci s xylitolem, jsou stále škodlivé. Zde jsou některé výhody zdravých žvýkaček:

Zdravá žvýkačka 

Na trhu je mnoho druhů žvýkaček, ale žvýkačky slazené pouze xylitolem (100%) jsou nejlepší volbou pro vaše zdraví. Tyto žvýkačky vám mohou pomoci lépe trávit potravu, bez negativních dopadů umělých sladidel. 

Co je vlastně xylitol? Přejděme na výhody žvýkaček vyrobených z xylitolu. 

Xylitolová žvýkačka je nejzdravější možnost pokud jde o žvýkačky [5]. Pomáhá při prevenci zubního kazu a také při dosažení stabilního krevního tlaku. Xylitol může zvýšit produkci kolagenu a snížit riziko osteoporózy. Také podporuje přátelské bakterie ve střevech.

V lékařské komunitě existuje obecná shoda na tom, že nejvhodnějším náhradou cukru je přírodní xylitol. Xylitolové žvýkačky pomáhají různými způsoby, například:

Co když polknete žvýkačku?

Mnozí lidé slyšeli mýtus, že pokud polykáte žvýkačku, zůstane ve vašem žaludku 7 let. To však není založeno na pravdě. Zatímco polykání žvýkačky není ideální, obvykle projde vaším trávicím systémem během několika dnů, stejně jako jakákoli jiná potrava, kterou konzumujete. Tělo není schopno plně strávit žvýkačku, protože obsahuje nestravitelné složky, jako je žvýkačková báze, ale nakonec se vyloučí ve vaší stolici. Takže pokud náhodou polykáte žvýkačku, není třeba se obávat.

Víte, že když polykáte žvýkačku, obvykle prochází vaším systémem za méně než sedm dní [7]?

Závěr

Shrnuto, můžeme říci, že žvýkačky bez cukru slazené přírodním xylitolem mohou být skutečně užitečné při trávení. To je především kvůli stimulaci produkce slin. Celkově vám to pomáhá získat fyziologicky zdravější trávicí systém. Žvýkačky bez cukru jsou skvělým způsobem, jak posílit váš trávicí systém za nízké náklady. Navíc, xylitolové žvýkačky bez cukru mohou pomoci snížit tvorbu plynu a problémy s trávením a stát se tak lepší volbou pro šťastné a zdravé břicho.

Zdroje článku

[1] Žvýkačky stimulují produkci slin – http://www.jstor.org/stable/20251709

[2] Alkalická povaha slin může neutralizovat kyselinu v žaludku – https://www.healthline.com/health/digestive-health/chewing-gum-acid-reflux

[3] Žvýkačky zlepšují problémy s nadýmáním a mají pozitivní vliv i na obezitu – https://www.researchgate.net/publication/376321535

[4] Aspartam byl nedávno spojen s karcinogenními vlastnostmi WHO – https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released

[5] Xylitol ve žvýkačkách prokázal klinický význam – http://www.jstor.org/stable/29733428

[6] Nálezy naznačují, že žvýkání žvýkačky snižuje stresové reakce a má také pozitivní vliv na zvládání stresu – https://www.researchgate.net/publication/309472958

[7] Žvýkačka nezůstává ve vašem žaludku déle než sedm dní – https://www.yalescientific.org/2010/05/everyday-qa-can-gum-really-stay-in-your-stomach-for-7-years/

Diskuze

Přejít nahoru