Žvýkačky v Rakousku

Pro zajímavost jsem byl v Rakousku, podívat se, jak na tom jsou naši sousedi s běžně dostupnými žvýkačkami a zdravými žvýkačkami. Mají větší výběr. Zákazník více vnímá výhody žvýkaček s Xylitolem. Je vidět také větší nabídka zdravých žvýkaček. Rakušáci si zakládají na BIO potravinách (i přírodních potravinách), takže to pro mne nebylo překvapení. Napomáhá jim finanční nezávislost (vyšší příjmy), která posiluje kvalitu nabídky žvýkaček (žvýkačky v Rakousku).

Žvýkačky v Rakousku

V Rakousku vidíte v pultech u pokladen širší nabídku žvýkaček. Nabídka není pouze od největšího výrobce společnosti Mars, ale také od ostatních výrobců. Je příjemné, že jsem narazil na žvýkačky, které obsahují Xylitol a nebo se touto informací dokonce chlubí velkým písmem na obale. To znamená jediné. Rakouský zákazník žvýkačky s Xylitolem (zdravé žvýkačky/BIO žvýkačky) vyhledává – má o ně zájem. My jsme pozadu. To ale neznamená, že se to nemůže během pár let změnit.

Na fotografii je modrá láhev xylitolové žvýkačky pořízená v rakouském obchodě v pozadí s dalšími láhvemi žvýkaček | Autor fotografie: Jiří Samuel | K článku: Žvýkačky v Rakousku | Pro web: zdravezvykacky.cz (Zdravé žvýkačky)

Ingredience běžně dostupných žvýkaček v Rakousku vs. ČR

Zajímalo mě, zda mají rakušáci lepší složení žvýkaček. Nejde o 100% srovnání, ale pouze rychlé laické porovnání z obalů, které se nejčastěji v rakouských (AT) a českých (CZ) supermarketech objevují. Řeším pouze kontroverzní látky, které mohou být zdraví škodlivé.

AT – často žvýkačky obsahují Aspartam, Acesulfam K, Sorbitol i antioxidant BHA. Občas i barvivo E133 (brilantní modř FCF – což je to samé, jako u nás). Očekával bych, že si to rakouští sousedi více pohlídají. To se ale změní časem.

CZ – často žvýkačky obsahují Aspartam, Acesulfam K, Sorbitol, Maltitol, Manitol i antioxidant BHA.

Závěr

V ingrediencích běžně dostupných žvýkačkách v supermarketech v České republice vs. Rakousko nevidím žádný rozdíl.

Nabídka žvýkaček s Xylitolem nebo zdravých žvýkaček v Rakousku vs. ČR

U nabídky žvýkaček s Xylitolem nebo zdravých žvýkaček ve srovnání rakouského a českého trhu jsou již viditelné rozdíly. Rakušáci mají běžně v nabídce žvýkačky s Xylitolem. Ze strany zákazníků je o tyto žvýkačky zájem, neboť hlavní nápisy na obalech jsou popsané slovy „Xylitol“ a různé variace.

To, že žvýkačka obsahuje Xylitol ještě neznamená, že je zdravá. Je nutné také sledovat další ingredience ve žvýkačkách. Proto jsem také na rakouském trhu hledal, zda zákazníci v Rakousku mají možnost koupit zdravé žvýkačky (BIO žvýkačky). Ano, tato varianta se mi potvrdila v řetězci DM a také v BILLA. V Česku drogérie DM také nabízí zdravé žvýkačky, ale v běžném supermarketu jsem na zdravé žvýkačky nenarazil.

Závěr

Rakouský zákazník má sice malý, ale širší výběr zdravých žvýkaček než český zákazník. Je to ale spíše tím, že český zákazník zatím o této variantě neví. Trh proto nerozšířil nabídku. Po čem zákazník nevytváří poptávku, to trh nenabízí. To se ale změní.

V České republice

Na začátku roku 2023 nabízí naše supermarkety v ČR především žvýkačky bez cukru. Asi to zatím pro českého zákazníka stačí. Když je žvýkačka s xylitolem, tak spíše nenápadně. V Rakousku je to o trochu lepší, kde můžete najít žvýkačky s hlavním popiskem Xylitol – viz fotografie. Zřejmě je zde trochu větší osvěta, ale upřímně, čekal bych větší rozdíly. Nabídka by měla být rozsáhlejší na obou stranách.

Zdroje článku

Vlastní fotografie i analýza v rakouském městysu Freistadt.

Přejít nahoru