Žvýkačky žvýkáme již přes 9 000 let. Přitom teprve nedávno došlo k zásadní změně jejich výroby. Kvůli 2. světové válce se do žvýkaček začal přidávat syntetický gumový základ, namísto původního přírodního – chicle. Tato změna přetrvala dodnes. Z důvodu vylepšení vlastností žvýkaček došlo navíc k postupnému přidávání dalších látek (často kontroverzních). Situace se ale mění. Začíná být poptávka po zdravých žvýkačkách, které jsou prospěšné našemu zdraví i životnímu prostředí. Výrobci se vrací k původním recepturám i surovinám.
Zdravé žvýkačky můžete objevit od různých značek s podobnými znaky – jsou přirozeně rostlinné, biologicky odbouratelné, neobsahují cukr, aspartam, plasty, umělá sladidla – jsou slazená 100% xylitolem pro zdravé zuby.
Přírodní gumový základ (chicle) | Syntetický gumový základ | Žvýkačky bez cukru | Zdravé žvýkačky | Ingredience
Z čeho se vyrábí žvýkačka?
Přírodní gumový základ (chicle)
Při výrobě žvýkaček se stovky let používal přírodní gumový základ (přírodní guma) – nejčastěji chicle. Během 2. světové války se začala žvýkačka objevovat v přídělech jídla každého amerického vojáka. Během 2. světové války tak docházelo k mezinárodnímu nárůstům v konzumaci žvýkaček a také k výpadkům dodávek sapodilly, které produkovaly chicle.
Syntetický gumový základ
Výrobci žvýkaček z toho důvodu spěchali, aby našli alternativu k receptům na žvýkačky na bázi chicle. To vedlo k vývoji syntetické gumové báze (syntetická guma) a novým způsobům výroby, které měly trvalé účinky po druhé světové válce. Namísto chicle, přírodního gumového základu se začal do žvýkaček přidávat umělý (syntetický) gumový základ.
Chemikům se díky tomu podařilo zajistit stabilní výrobu. A jak už si to tak vývoj žádá, je nutné vlastnosti z důvodu zvyšující se poptávky ještě vylepšovat. Do žvýkaček se začali přidávat i ostatní ingredience, včetně zdraví škodlivých.
Žvýkačky bez cukru
Psal se rok 1950, kdy byla žvýkačka bez cukru poprvé představena. O tento objev se zasloužil zubař Dr. Petrulis, který ji prodal Wiliamovi Wrigleymu Jr. V roce 1960 byla představena první bubble gum žvýkačka bez cukru (tj. žvýkačka na bubliny). Americký národ se stále více staral o své zdraví a žvýkačky ho následovaly. Dnes se žvýkačky bez cukru dodávají v ohromném množství a staly se ještě populárnější díky svým vylepšeným schopnostem.
Některé značky také přicházejí s pečetí schválení od American Dental Association1 (ADA – Americká stomatologická asociace) a jsou doporučovány zubními lékaři, aby pomohly bojovat proti zubnímu kazu (žvýkačky jsou součástí dentální hygieny). To se jím také bez cukru ve žvýkačkách daří – což je jednoznačně potvrzeno studiemi.
Zdravé žvýkačky
Zákazníci mohou na obalech potravin nahlížet na složení. Mají větší práva, než kdy měli. Proto se zabývají i ingrediencemi žvýkaček a starají se tak o své zdraví. Hledají zdravé žvýkačky . Výrobci jsou si toho vědomi a proto se na zdravé žvýkačky začínají zaměřovat.
Žvýkačka bez cukru byla velmi dobrým krokem ve prospěch zubů a snížení výskytu zubního kazu, tím to ale neskončilo. Žvýkačky mohou být zdravé. Tzn. i bez dalších ingrediencí, které ve žvýkačkách být nemusí a mohli by ohrožovat zdraví.
Když budete chtít, zdravé žvýkačky si najdete. Získejte vyšší kvalitu surovin, výraznější a přírodní příchutě, ochranu zubů proti kazům a ochrana těla a přírody před škodlivými látkami. Také můžete najít žvýkačky, které jsou vyrobeny z udržitelných surovin.
A z čeho se vyrábí žvýkačka?
Na to se podívejte níže ve zbytku článku. Z čeho se vyrábí žvýkačka bez cukru a z čeho zdravá žvýkačka? Jaké jsou kontroverzní ingredience, které by zdravá žvýkačka neměla obsahovat?
Hlavní ingredience běžně dostupných žvýkaček
1) Guma – gumový základ
Gumový základ je hlavní složka žvýkaček. Skládá se z pryskyřice, vosku a elastomeru. Guma může obsahovat přírodní a syntetické složky. V závislosti na značce obsahuje kteroukoliv z těchto syntetických látek:
- Butadien-styrenový kaučuk
- Isobutylen-isoprenový kopolymer (butylkaučuk)
- Parafín
- Ropný vosk
- Ropný syntetický vosk
- Polyethylen
- Polyisobutylen polyvinylacetát
Polyethylen je termoplast (PE) – jedná se o nejčastěji používaný plast. Tato látka by se rozhodně neměla používat ve žvýkačkách nejen z důvodů našeho zdraví, ale také z pohledu ekologie. To samé platí pro polyvinylacetát.
2) Sladidla
Slouží k oslazení gumy. Jedná se o cukr, glukózový nebo kukuřičný sirup, dextrózu, isomalt, maltitol, xylitol, mannitol, sorbitol, erythritol, laktitol, atd. Mezi nejoblíbenější syntetická sladidla patří aspartam, acesulfam-K, sukralóza, sacharin, atd.
3) Změkčovadla
Změkčovadla se přidávají do žvýkaček pro udržení vlhkosti a zvýšení pružnosti.
4) Příchutě
Přidávají se do žvýkaček kvůli chuti. Mohou být přírodní nebo syntetické. Mezi nejoblíbenější příchutě žvýkaček patří máta (Peppermint, Spearmint).
5) Povlak
Slouží k udržení kvality a prodloužení trvanlivosti produktu. Jedná se o vnější skořápku žvýkačky, která je vytvořena práškovým posypem. Po vložení do úst se snadno rozpustí působením slin a vyšší teploty.
Pingback: Historische Daten zum Kaugummi | Gesunder Kaugummi
Pingback: Dane historyczne dotyczące gumy do żucia | ZdroweGumyDoZucia
Pingback: Chewing Gum Heyday | HealthChewingGum.com
Pingback: Doba rozkvětu | zdravezvykacky.cz
Pingback: True or fake | Chew gum invented by USA | healthchewinggum.com
Pingback: Chewing Gum Definition | healthchewinggum.com
Pingback: Historical data of chewing gum | Health Chewing Gum
Pingback: Výroba žvýkaček | Zdravé žvýkačky
Pingback: Co se stane, když omylem spolknete žvýkačku? | Zdravé žvýkačky