Žvýkačky lidé žvýkají po tisíciletí. Najdete je mezi sladkostmi a nebo mezi sladkými žvýkačkami před pokladnami v obchodech. Většina běžně dostupných žvýkaček obsahuje škodlivou chemii a plastové materiály. Často jsou označovány za toxické. Jen články zapomínají také uvádět, že existují jejich zdravé alternativy. A o tom je tento článek. Co je tedy dle našeho názoru zdravá žvýkačka? Ne všechny jsou si rovné. Na co si při výběru žvýkačky dát pozor, aby byla zdravá a dosahovala rozumných parametrů? Jen některé z nich mají skutečné výhody pro vaše zdraví. Zjistěte více o výhodách, které vám může zdravá žvýkačka poskytnout.
Nový trend | Co je zdravá žvýkačka? | Hlavní výhody | Zdravé zuby (doporučený postup) | Žvýkačka bez cukru | Vyšší tok slin | Zdravé žvýkačky s xylitolem
Nový trend
Žvýkačky bez cukru (tím to začalo – 1. level)
V posledních letech došlo v oblasti žvýkaček k zásadní změně. Začalo to v USA, kde se vyvinul nový trend v podobě zájmu o žvýkačky bez cukru. Bylo prokázáno, že cukr způsobuje různé zdravotní obtíže. A tak se začaly ve velkém vyrábět žvýkačky bez cukru. Tím to ale neskončilo.
Žvýkačky bez cukru (2. level)
Mnozí si všimli, že namísto cukru se do žvýkaček začalo ve velkém používat náhradní syntetické sladidlo aspartam, který je z dle našeho názoru ještě horší, než samotný cukr. Delší dobu – mnoho let se spekulovalo nad tím, že je aspartam karcinogenní látka. Ano, je. V roce 2023 to konečně přiznala i Světová zdravotnická organizace WHO, která definovala a specifikovala aspartam jako potenciálně karcinogenní látku. Tzn. že již to není žádná fáma, ale je to skutečnost. A také z toho důvodu současný trend volá po žvýkačkách bez aspartamu. Těch už je na trhu více, protože trh se často přizpůsobí rostoucí poptávce ze strany zákazníků. Ale to je dle našeho názoru stále nedostatečné – sledovat jen to, zda je žvýkačka bez cukru a bez aspartamu. Do žvýkaček totiž výrobci přidávají ještě další škodlivou chemii, na kterou je potřeba dát si pozor.
Žvýkačky bez škodlivé chemie a bez plastových materiálů!
Slazeny výhradně xylitolem! (3. level)
Aspartam není jediná látka, která nemá ve žvýkačkách co dělat. Nehledejte pouze žvýkačky bez cukru a bez aspartamu. Otočte obal svých žvýkaček a projděte veškeré ingredience a zjistěte si o nich něco. Často se na žvýkačkách píše, že jsou slazeny nejlepším přírodním sladidlem Xylitol – ale pozor – když si přečtete obal, zjistíte, že xylitol je tam jako sladidlo z 5-10 %, a zbytek jsou zase syntetické sladidla, která nejsou šetrná ke zdraví. Takže když žvýkačky s xylitolem, tak výhradně s xylitolem (nebo v kombinaci se stévií – což je další výborné přírodní sladidlo). Je toho trochu více, ale pokračujme. Je to dobré vědět.
Žvýkačky bez syntetických materiálů (4. level)
Na trhu jsou také žvýkačky bez syntetických materiálů – snažte se najít takové žvýkačky, které tedy neobsahují cukr, jsou bez aspartamu, když jsou slazeny, tak jsou slazeny výhradně xylitolem, a jsou dokonce bez syntetických barviv a syntetických konzervantů.
Žvýkačky bez plastových materiálů (5. level)
To je horší poznat, jaké žvýkačky jsou bez plastových materiálů. Bohužel světová i evropská či česká legislativa umožňuje ve žvýkačkách uvést, že jejím základem je tzv. žvýkačková báze nebo žvýkačkový základ. Pod tento pojem (tuto ingredienci uvedenou na obale) mohou výrobci schovat prakticky cokoliv. Je to základ žvýkačky. A z 99 % je složen z plastových materiálů – pokud tedy není uvedeno, že je bez plastu a nebo že je 100% přírodní.
Co z toho plyne?
Snažte se hledat žvýkačky, které mají na obalu uvedeno, že mají „přírodní žvýkačkovou bázi“ nebo „přírodní žvýkačkový základ“ a nebo „základ bez plastových materiálů„.
Bohužel se na evropském trhu setkáváme s tím, že dokonce někteří prodejci uvádí, že jsou žvýkačky 100% přírodní, ale jejich základ přírodní není – obsahuje výše zmíněné plastové materiály. Pak přeci není možné, aby byla žvýkačka přírodní? Když si ale ověříte stránky výrobce, zjistíte pravdu. Výrobce nemůže lhát o svých ingrediencí, protože jakmile by to udělal, dostal by takovou pokutu, že by to pro něj mohlo znamenat konec výroby žvýkaček. To jen pro vysvětlení.
Takže zkuste si vždy prověřit o svých přírodních žvýkačkách pravdu na stránkách výrobce, neboť marketing je v evropských a zejména českých podmínkách často lživý – bohužel. Ještě důležitá věc, výrobce se tím často nechlubí a je potřeba na stránkách hledat. Na první dobrou najdete zejména ty věci, které rád proklamuje, nikoliv to, že jsou žvýkačky z plastových materiálů. Ale faktem zůstává, že to dle zákona uvést musí – jen to trochu schová.
Poctivá zdravá žvýkačka (top level)
Takže si to zopakujeme a ještě k tomu něco přidáme. Zdravé žvýkačky jsou dle našeho názoru žvýkačkami:
- bez cukru
- bez aspartamu
- slazeny výhradně xylitolem (žádné další syntetické sladidla, max. v kombinaci s přírodní stévií)
- bez dalších škodlivých syntetických materiálů – konzervantů, barviv, atd.
- bez plastového materiálu (bez žvýkačkové báze/žvýkačkové hmoty/žvýkačkového základu) – hledejte přírodní základy nebo bez plast. materiálů
Pouze tyto žvýkačky s výše uvedenými parametry označujeme za tzv. zdravé žvýkačky současnosti. K tomu samému dochází se zpožděním také na českém trhu. Takto byly kdysi před 2. světovou válkou žvýkačky ještě dělány – bez syntetiky. O xylitolu se nevědělo, takže nám je v dnešní době nabízena ještě o něco zdravější alternativa. Ale žvýkačky nebývaly prošpikované škodlivou chemií jako je tomu v součanosti.
Nejedná se o zboží pro „sluníčkáře“, ale o žvýkačky s vyšší kvalitou surovin. Což má za následek vyšší cenu, někdy nižší trvanlivost či udržitelnost chuti.
Nemusíte hledat zdravé žvýkačky – udělali jsme to za vás
A nebo to nemusíte sledovat, a žvýkat žvýkačky, které nabízíme my, přičemž garantujeme, že naše žvýkačky splňují všechny důležité parametry, které jsou uvedené výše – prodáváme jen poctivé zdravé žvýkačky (top level)!
Jsme transparentní – naše složení si můžete ověřit i na
ferpotravina.cz >
objektivní potravinová databáze českých potravin.
Výhody zdravých žvýkaček
- skutečné příchutě, které poznáte na první dobrou – ucítíte skutečné ovoce, mátu, skořici,
- snížení výskytu zubního kazu, žvýkačky aktivují sliny a ve spojení s xylitolem může docházet ke snížení zubního kazu až o 40 %
- bez negativního vlivu na zdraví zejména u těch, kteří žvýkají pravidelně (tzn. často u dětí)
- a mnoho dalších zdravotních přínosů – vyšší soustředění, žvýkaní stimuluje – uklidňuje, zvyšuje tok slin – což má pozitivní účinek na dutinu ústní, atd.
- žvýkačky bez plastových materiálů nezanáší přírodu, jsou kompostovatelné
- žvýkačky jsou často ve snadno recyklovatelných a nebo v rozložitelných materiálech
- na výrobu těchto žvýkaček se používají udržitelné suroviny jakými jsou například břízovité stromy pro extrakci xylitolu nebo stromy sapodilla pro extrakci chicle – tj. tvorbu přírodního žvýkačkového základu
Zákazník si tak může vybrat, zda si koupí levnější běžně dostupné žvýkačky (s kontroverzními přísadami) nebo dražší zdravé žvýkačky s poctivým složením (zdraví i životnímu prostředí prospěšné + udržitelné).
Co je zdravá žvýkačka?
Zdravá žvýkačka je bez cukru, bez aspartamu a bez dalších škodlivých syntetických látek. Jen žvýkačky bez cukru stimulují produkci slin. Pomáhají odstranit jídlo, opláchnout bakterie, posílit zuby a snížit kyselinu v ústech, která oslabuje sklovinu. Perfektně slouží jako doplňkový prostředek dentální hygieny.
Za zdravou žvýkačku považuji pouze takovou, která obsahuje přírodní cukerný alkohol „xylitol“ bez použití škodlivé chemie v podobě syntetických přísad jakými jsou aspartam, kyselina karmínová – karmín, brilantní modř FCF, acesulfam K, sorbitol, BHA a BHT. Více se můžete dozvědět v článku – Kontroverzní přísady žvýkaček.
Hlavní výhody zdravých žvýkaček z pohledu dutiny ústní
Pro maximální využití výhod zdravých žvýkaček dodržte pravidla – kdy žvýkat >
- zvyšuje produkci slin
- snižuje výskyt kyseliny v ústech
- posiluje zubní sklovinu
- zabraňuje vzniku kazů (dutin)
- dle ADA – Americké dentální společenství (American Dental Association)
Doporučený postup pro zdravé zuby
Žvýkačky bez cukru, bez aspartamu, bez dalších škodlivých syntetických látek, slazeny výhradně xylitolem a bez plastových materiálů, pokud se přidají jako doplňkový prostředek k běžné domácí péči o ústní dutinu, tj. čištění zubů fluoridovou pastou dvakrát denně a každodenním čištění mezizubních prostor, mohou přispět ke snížení rizika vzniku zubního kazu až o 40 %.
Žvýkačka bez cukru
Žvýkačka bez cukru může být označena jako „bez cukru“ pokud obsahuje méně než 0,5 g cukru na porci. Místo cukru se ke slazení žvýkaček používají vysoce intenzivní syntetická a škodlivá sladidla jako je acesulfam-K, aspartam, neotam, sacharin, sukralóza nebo stévie. Guma může být také oslazena cukernými alkoholy, jako je erythritol, isomalt, maltitol, mannitol, sorbitol nebo xylitol. Na rozdíl od cukru jsou tato sladidla nekariogenní, protože jsou kariogenními plakovými bakteriemi metabolizována pomalu nebo vůbec. Tato sladila obsahují méně kalorií než cukr.
Vyšší tok slin
Žvýkání žvýkačky bez cukru po jídle může zvýšit tok slin stimulací mechanických i chuťových receptorů v ústech.
Průměrná rychlost nestimulovaného průtoku slin u zdravých lidí je:
0,3-0,4 ml/min (bez žvýkání).
Fyzický akt žvýkání stimuluje tok slin – pouhé žvýkání neslazené žvýkací gumy bez příchutě stimuluje rychlost toku slin
10-12x rychleji než rychlost nestimulovaná.
Chuť působí také jako stimulanty slin. Stimulovaný průtok slin je výrazně vyšší při žvýkání slazené a ochucené žvýkačky na rozdíl od neslazené, neochucené žvýkací gumy. Zvýšení objemu slin pomáhá ředit a neutralizovat kyseliny produkované bakteriemi v plaku na zubech. Tyto kyseliny mohou časem poškodit zubní sklovinu, což může mít za následek zubní kaz.
Klinické studie zjistily snížený výskyt zubního kazu u subjektů, které žvýkaly žvýkačku bez cukru 20 minut po jídle.
Zdravé žvýkačky s xylitolem
Dle studie níže je prokázáno, že používání zdravých žvýkaček bez cukru s xylitolem (výhradně s xylitolem, resp. bez ostatních syntetických sladidel) vedlo ke snížení zubního kazu bez vedlejších účinků.
Systematický přehled a metaanalýza z roku 2021 od Melanie Nasseripoury a spol. – studie1 – zkoumali použití žvýkačky bez cukru slazené xylitolem a uvedli, že použití žvýkaček bez cukru vedlo ke statisticky významnému snížení Streptococcus mutans zatížení, což vede ke snížení výskytu zubního kazu.
Pingback: Controversial Chewing Gum Ingredients | HealthChewingGum.com
Pingback: Složení běžně dostupných žvýkaček | Zdravé žvýkačky
Pingback: Žvýkačky v Rakousku | Mají se Rakušáci lépe | Zdravé žvýkačky
Pingback: Sugar Free Chewing Gum | healthychewinggum.com
Pingback: Co se stane, když omylem spolknete žvýkačku? | Zdravé žvýkačky
Pingback: Může žvýkačka zlepšit koncentraci? | Zdravé žvýkačky